Låna pengar för renovering och byggprojekt

av Admin

På senare år så har det blivit allt vanligare att man kan se hur privatpersoner har renoverat sina bostäder på sociala medier. Även om “renoveringsfrossan” har dött av en aning så är det fortfarande många som går och drömmer om att skaffa ett nytt badrum eller göra om sitt kök för att bättre passa ens önskemål.

Artikeln är i samarbete med finansvalp

I takt med att Instagram gjorde att influencers började dela med sig av sin vardag, blev hemmet mer av en statussymbol. Det blev också en källa till inspiration för oss svenskar vilket har gjort att intresset för renoveringar har ökat.

Men att göra sitt eget boende lika fint som influencers (som dessutom får mycket spons som betalar för renoveringarna) kostar det pengar. Därför är det inte ovanligt att man behöver skjuta till pengar i form av ett lån. Detta kan göras på några olika sätt och det är vanligt att exempelvis utöka sitt bolån för att kunna få loss mer. Att låna pengar till hus eller lägenhet kommer dock bli mycket dyrare i och med att räntorna går upp, och det är många som ser över sina bolån. 

Vilken typ av lån kan man teckna för renoveringsprojekt? 

Om du inte vill utöka ditt bolån, någonting du kan läsa mer om genom att klicka här, så är det ett privatlån som gäller. Privatlån går att teckna antingen genom sin bank eller genom att vända sig till ett fristående låneföretag. Tänk på att räntan kan variera rätt kraftigt när det kommer till den här typen av lån och det är viktigt att man gör en jämförelse innan man beslutar kring någonting. 

Hur mycket pengar kan man låna? 

När man tecknar ett privatlån så är det allt som oftast mellan 5 000 och 600 000 kronor som går att låna, någonting som ofta täcker upp hela kostnaden för en renovation så länge den inte är allt för omfattande. Men privatlån kan bli dyra om du inte ser till att jämföra mellan olika långivares räntor och andra administrationskonstnader. Finansvalp har gjort en rätt bra genomgång där de listar och ställer olika långivare mot varandra så att du kan se de billigaste privatlånen. Du kan se listan här.

Om man vill utöka sitt bolån så kan den här siffran dock skilja sig rätt rejält. Om det är ett utökat bolån som du tror blir bäst för dig så är det bäst att du kontaktar din bank för att titta närmare på detta och få information som bättre går att tillämpa på din situation. 

Är detta ett “bra” lån att teckna? 

Det finns en regel inom privatekonomi som gör gällande att man aldrig bör låna pengar för att konsumera. Att istället låna pengar till någonting långsiktigt värdeskapande, såsom exempelvis en renovation eller ett bostadsköp, är dock ett typexempel på vad som kan klassas som bra lån. Det är dock viktigt att man ser till att ha läst på kring hur lånet fungerar, samt att man är införstådd med vilken påverkan lånet kommer att ha på ens privatekonomi som helhet. 

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...