Knepet som boostar ekonomin i bostadsrättsföreningen

av Admin

Många bostadsrättsföreningar går miste om intäkter på grund av outnyttjade ytor i form av vindsförråd och lokaler. Men hur mycket kan egentligen föreningen tjäna på att göra om lokaler till bostadsrätter eller bygga om förrådsutrymmen till vindslägenheter? Sveriges BostadsrättsCentrum ger svar på hur föreningens ekonomi kan få sig ett lyft med hjälp av smarta åtgärder.

Sveriges BostadsrättsCentrum, SBC, är vana vid att hjälpa bostadsrättsföreningar att hitta lösningar som förbättrar ekonomin. En grundläggande strategi är att hitta sätt att öka intäkterna. Många föreningar har gemensamma ytor som kan användas på ett smartare sätt för att dra in pengar till kassan. Bland annat finns det otaliga fastigheter som har avsatt onödigt stora ytor till vindsförråd. Utrymme som eventuellt kan omvandlas till boyta, vilket i så fall kan betyda stora pengar till den gemensamma föreningskassan.

Till exempel behandlar SBC just nu ett ärende där en bostadsrättsmedlem har fått köpa upp en vindsyta på cirka 40 kvadratmeter ovanför den egna lägenheten. Tillsammans med den underliggande lägenheten (70 kvadratmeter) kommer innehavaren att få en lägenhet på 110 kvadratmeter. Vindsytan utgör idag en torkvind och har egentligen inget alternativt användningsområde. Föreningen får in ett belopp på cirka 120 000 kr. Denna summa kommer väl till pass för exempelvis amortering av lån och underhållsåtgärder. Utöver det får föreningen in ännu mer resurser i form av månadsavgiften som bostadsinnehavaren kommer att betala löpande för ytan, vilket främjar den långsiktiga ekonomin i föreningen.

– En annan aspekt, förutom den rent ekonomiska, är medlemsnyttan som uppstår när man kan erbjuda bostadsrättsinnehavare en större bostad i föreningen genom att köpa yta ovanför. Att öka ytan på olika sätt genom att ta förråd, trapphus och vindar i anspråk är speciellt positivt i föreningar med många små lägenheter eftersom det då inte blir så stor ut- och inflyttning, säger Monika Jukic, Chefsjurist på Sveriges BostadsrättsCentrum.

Allt fler föreningar har också börjat se potentialen i att göra om fastighetens hyreslokaler till bostäder.
I dagsläget är det mängder av bostadsrättsföreningar i landet som har svårt att få sina kommersiella lokaler uthyrda. Det innebär samtidigt att föreningen går minste om viktiga intäkter. Därför kan det vara en god idé att konvertera lokalerna till bostadsrätter om rätt förutsättningar finns.

– Man ser en pågående trend där allt fler föreningar gör om lokaler till bostäder. Vi ser samtidigt en stor efterfrågan på bostadsrätter, särskilt i storstäderna. Därför är det ju jättebra om yta som ändå bara står tom kommer ut på bostadsmarknaden. Det som är positivt för köparen är också att priserna på lägenheter belägna på bottenplan generellt ligger lägre i pris, säger Monika Jukic.

Att tänka på vid omvandling av lokaler och vindar:

  • Upplåtelse av vind kräver alltid stämmobeslut. Samma sak gäller i regel för lokaler
  • När föreningen upplåter en ny bostadsrätt ska insats och årsavgift beräknas och lägenhetsförteckningen justeras
  • Om vind- eller källarförråd måste flyttas ska berörda medlemmar ha lämnat godkännande

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...