Hur kan man använda färg hemma för att göra sitt liv bättre?

av Admin

Färger har visat sig ha en betydande inverkan på hur vi känner oss. Fysiskt och psykiskt. Forskning har bekräftat att färger med kortare våglängder (t.ex. rött och orange) stimulerar mental aktivitet, medan färger med längre våglängder (blått, grönt…) är lugnande. Du kan också utnyttja färgeffekterna i ditt hem, och du behöver inte måla om väggarna direkt – välj bara gardiner, en soffa eller till och med krukor i vissa toner.

Artikeln är i samarbete med Favi

Kök

Det är i köket som vi lagar mat, ofta äter och där de flesta familjer tillbringar mycket tid tillsammans. Ett bra val för det här rummet är därför orange, som symboliserar energi, hälsa och aktivitet. Dessutom är det en stressreducerare, vilket alltid är bra. När det gäller orange är det upp till dig att välja om du vill ha mjukare aprikostoner eller djärvare toner. Det handlar helt och hållet om hur färgen påverkar dig. Om köket ligger i söderläge ska du välja ljusare toner och försiktiga mängder – särskilt när det gäller väggdekorationer. För mycket apelsin kan ge en obehagligt varm känsla. Gult är också en bra färg för kök och matsalar, eftersom den stimulerar aptiten och den allmänna känslan.

Vardagsrum

Neutrala toner som vitt, beige och grått rekommenderas i vardagsrummet. Dessa färger förstorar visuellt utrymmet och gör att det ser rent och ljust ut. Det är lämpligt att komplettera dem med orange eller gula toner, som piggar upp och lindrar stress. Dessa färger är idealiska att använda på textilier (dukar, gardiner, mattor…). Soffor i djärva färger passar också bra i enkla inredningar.

Arbetsrum

När du väljer färger för arbetsrummet är det viktigt att du berättar för dig själv vad du har för yrke. Om det är en kreativ och fantasifull aktivitet rekommenderar vi lila. Den inspirerar och uppmuntrar kreativitet och intuition. Samtidigt främjar den avslappning. Om ditt jobb inte kräver så mycket kreativitet kan du välja blått. Den harmoniserar, lugnar och ger en behaglig miljö för koncentrerat arbete.

Sovrum

Vi rekommenderar två färger för sovrummet – blått eller rosa. Blått förstorar visuellt rummet och, som vi nämnde, lugnar och harmoniserar. Den symboliserar också lugn, fred och trofasthet, så den är perfekt för sovrummet. Rosa är en symbol för känslighet, vänskap och kärlek. Dessutom lugnar den och framkallar en känsla av mildhet. Du kan inte göra fel med någon av dessa färger.

Barnens rum

Rosa passar också bra i ett barnrum. Dessutom är ljusgrön också en symbol för friskhet, tillväxt och fred. Den har bland annat en välgörande effekt på ögonen och lugnar ner dig.

En universell färg? Grön!

Grönt symboliserar hälsa, tillväxt, lugn och hopp. Överlag lugnar den, stärker psyket och ökar fokus. Denna färg minskar subjektivt upplevelsen av buller, så den är lämplig för alla upptagna rum. Du kan inte göra fel med grönt överallt i lägenheten. Särskilt om du omger dig med den i form av levande växter.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...