Gediget material i fokus när nya bostäder växer fram i Köpingebro

av Admin

Två kilometer från Skånes sydkust ligger Köpingebro. Med närhet till både strand och stad har orten mycket att erbjuda sina invånare, men i en mättad marknad är det svårt att hitta ett bra hus för vettiga priser. Därför bygger BLS Construction nu 12 hus i området där tätortens gamla sockerbruk tidigare låg. Fokus har lagts på bra material och enkelt underhåll, och med detta i åtanke har man satsat på bland annat lättbetong från Xella. 

Samhället Köpingebro utanför Ystad har sedan sent 1800-tal varit känt för sitt sockerbruk, och under hela 1900-talet växte det till att bli en viktig ort för den svenska sockerindustrin. 2006 lades sockerbruket ner, men nu växer ännu en gång något nytt upp på området.

Nu bygger nämligen BLS Construction ett helt nytt bostadsområde där sockerbruket tidigare låg, med 12 äganderätter fördelat på sex enplanshus och sex tvåplanshus. Genom processen har BLS Construction fokuserat på att skapa trivsamma hem som andas kvalitet, och det har man gjort genom att bland annat rusta tvåplanshusen med stående väggelement i lättbetong från Xella.

Enkelt och bekymmerslöst

Bakom beslutet att bygga nytt ligger flera marknadsundersökningar som identifierade ett behov av bostäder i området, samt en stark vilja bland folket om att äga ett eget boende. Därför hade BLS Construction som mål att skapa bra hem som står klara för de boenden att flytta in i, utan bekymmer och med minimalt underhåll. Andreas Hansson, VD för BLS Construction, berättar:

– Just nu är marknaden rätt så mättad i området och vi har sett att utbudet av hus till vettiga priser är litet, särskilt för förstagångsköpare. Därför har vi riktat tvåplanshusen till familjer som nu är redo att köpa eget. Vi har lagt stort fokus vid att göra rätt materialval, så att vi kan erbjuda ägarna ett färdigställt hem som de inte behöver göra något med mer än att göra sig hemmastadda. Det ska vara lätt för dem att bara flytta in och allt ska hålla hög standard, utifrån och in.

Sparar både tid och pengar

Till tvåplanshusen har Xella levererat stående väggelement, vilka är våningshöga element av Ytong lättbetong. Andreas Hansson förklarar valet:

– Xella har en bättre prefabriceringsgrad än många konkurrenter och vi valde att satsa på deras stående väggelement mycket för att spara både tid och pengar. Vi är nöjda med resultatet hittills, och Ytong lättbetong passar bra in i våra ambitioner om att använda gedigna material.

Andreas Hansson avslutar:

– Bygget är just nu i full gång, där tre av tvåplanshusen håller på att stomresas och på de andra tre lägger vi just nu takpannor och puts. Första inflyttningen sker i mitten av december, och sedan välkomnar vi de nya ägarna lite sporadiskt månad för månad.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...