Fasta avgifter sänker värdet att spara på fjärrvärme i Göteborg

av Admin

Skillnader är stora mellan kommunerna när det gäller lönsamheten i att minska sin fjärrvärmeanvändning. Prismodeller med en hög andel fasta kostnader gör att det blir mindre lönsamt att spara. En göteborgare som sparar sin fjärrvärmeanvändning med 25 procent minskar bara räkningen med tolv procent. Det visar en ny rapport från Nils Holgersson-gruppen.

Vid en jämförelse mellan 30 av Sveriges största kommuner är skillnaderna i kostnadsminskning stora när förbrukning av fjärrvärme, el, vatten samt avfallsmängder minskar. Det visar den senaste Effektiv-rapporten från Nils Holgersson-gruppen.

– De lokala prismodellerna varierar stort och det gör att det också blir stor skillnad i hur lönsamt det är att minska sin energianvändning. För en gotlänning är det nästan dubbelt så lönsamt att minska sin fjärrvärmeanvändning som för göteborgaren, säger Anders G Johansson, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna GFR i Göteborg.

Orsaken till denna skevhet är att Göteborg Energi, liksom flera andra kommunala energibolag, i sin prismodell tillämpar en fast kostnad som är den samma oavsett hur mycket energi som konsumeras. Den ekonomiska vinsten för fastighetsägaren att spara energi minskar därmed.

– Idag använder de svenska fjärrvärmebolagen närmare 90 olika prismodeller. Fjärrvärmeleverantörerna behöver minska antalet prismodeller betydligt, eftersom dagens situation försvårar för fastighetsägare att genomföra energieffektiviseringsåtgärder i större skala, säger Anders G Johansson.

– Att Göteborg Energi tillämpar en prismodell med stor andel fasta komponenter leder det till att det lönar sig dåligt att minska sin förbrukning. Det gör att det många gånger är svårt för en fastighetsägare att räkna hem en energieffektivisering. Det är inte rimligt att energibolaget ska tjäna mest på ansvarstagande fastighetsägares insatser för att minska energiförbrukningen. Göteborg Energi behöver se över och justera sin prismodell, menar Anders G Johansson.

I Göteborg är det däremot lönsamt att minska sin mängd hushållsavfall. En minskning om 25 % innebär 24 % lägre kostnad på räkningen. En motsvarande minskad konsumtion av el och vatten ger 19 % resp. 16 % lägre kostnader för konsumenten.

I Nils Holgersson-gruppen ingår representanter för Fastighetsägarna, HSB, Riksbyggen, Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och Bostadsrätterna. Gruppen studerar och jämför årligen de nödvändiga nyttigheterna värme, varmvatten, vatten och avlopp, el och renhållning i Sveriges kommuner.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...