Det här ska du tänka på när du letar lägenhet

av Admin

Man brukar säga att 5% av ett lands befolkning konstant är på jakt efter en ny bostad. Detta innebär i Sveriges fall att över 500 000 personer mer eller mindre konstant letar efter ett nytt boende. Men hur ska man egentligen tänka och planera när man söker ett nytt hem? Det har vi tittat närmre på i denna artikel. 

Artikeln är i samarbete med bostadshub.se

Fundera på bostadstyp

Är det ett bättre val att köpa än att hyra? Det är den eviga frågan där svaret alltid är; det beror på. Oavsett så är bostadstypen ett avgörande val när man söker efter boende. Fördelen med hyreslägenheter är flexibiliteten den ger dig i jämförelse med en bostadsrätt. Utöver detta, så är det också en betydligt enklare process än att köpa en bostad. Å andra sidan så kan det vara rätt att köpa en bostadsrätt om man stöter på den perfekta bostaden och ekonomin tillåter, och fördelen där är såklart att man äger sin bostad och eventuellt kan sälja den för ett högre pris än vad man gav för den.

Definiera kraven för ditt nya hem

Genom att tidigt i bostadsjakten definiera vad man är ute efter kan man spara mycket tid. Om man är grundlig när man går igenom de kriterier man har för sin nästa bostad slipper man att gå på visningar som egentligen inte var lämpade för sina bostadsbehov. Man bör dock inte sätta sina krav allt för högt, då det nästan kan bli omöjligt att hitta en passande bostad. Under sökandet är det därför rekommenderat att man justerar sina krav efter hur marknaden ser ut, om man märker att några av sina krav diskvalificerar allt för många bostäder.

Planera bostadsbytet i god tid

En viktig del av att lyckas med att både hitta bostad och att slippa onödiga utgifter är att vara ute i god tid. Om du börjar att leta bostad långt innan du vet att du behöver flytta så har du en betydligt större chans att hitta en bostad som passar dina behov, än om du är stressad och är tvungen att ta första bästa. Det svåra med att hitta hyresrätter i olika städer är dessutom att man ofta får söka på olika ställen. Av denna anledning är det också viktigt att starta i tid, så man kan hitta det rätta stället att leta på där det kanske inte finns lika många andra som letar.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...