De många fördelarna av att satsa på solceller

av Admin

Allt fler svenskar tar beslutet att installera solceller på sina hustak, och målet är att i längden spara pengar på el genom ett riktigt smidigt tillvägagångssätt. Det föredragna läget må vara ett tak som vetter mot söder där andra byggnader inte kommer i vägen för solens strålar, men faktum är att en majoritet av villor kan gynnas av att installera solceller på sina tak. Frågan är bara hur solceller egentligen fungerar samt vad de många fördelarna är av att installera solceller, och just detta ska vi tala mer om nedan.

Hur fungerar solceller?

En solcell är en del av en större solpaneler som vanligtvis installeras på taket av ens villa, men de används även flitigt på exempelvis offentliga byggnader, företag, bostadshus och liknande. Elektrisk spänning uppstår när solstrålar når solcellerna, och med hjälp av ledningar på cellen är det möjligt att få tillgång till likström. Med en växelriktare görs likströmmen om till växelström, och inom kort kan man ta vara på strömmen i sin villa. Det som många uppskattar med att köpa solceller är att man slipper tänka på underhåll då smuts inte har någon större negativ påverkan samt att regn tar han om en stor del av rengöringen. 

Varför bör man välja solceller?

De positiva aspekterna av att ha solceller monterade på ens hustak är många, men just pengarna är det som får de flesta att kika lite närmare på solceller. Det må vara lite av en långtidsinvestering, men efter ungefär 10 år har man betalat av sitt solcellssystem och fortsätter sedan att göra vinst varje år. Med lägre energikostnader blir ens bostad dessutom mer attraktiv, så vid framtida försäljning av villan kan man räkna med att bostadsvärdet har ökat. Förutom just pengarna som man sparar ser man till att jobba mot en hållbar framtid genom att dra nytta av förnybar energi, och på så sätt är man vänlig mot miljön. 

En ytterligare stor fördel som vi tidigare nämnde lite fort är just den underhållsfria egenskapen hos solceller. De luktar inte, låter inte, släpper inte ut någon form av avgaser och de behöver vanligtvis inte heller rengöras. Regnfall tar hand om den större delen av rengöringsprocessen samtidigt som en liten mängd smuts inte kommer att göra solcellerna mindre effektiva. När allt kommer till kritan är solceller en förträfflig långtidsinvestering, och om man installerar solpaneler redan idag kommer man definitivt att tacka sig själv lite längre fram.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...