Därför är det så viktigt med rätt fönster

av Admin

Vi bor i ett land som kännetecknas av ett klimat med stora temperaturskillnader. Detta ställer hårda krav på våra bostäder som måste vara oerhört välisolerade på grund av de kalla vintrarna. Samtidigt kan vi få heta somrar, så det är önskvärt med utrymmen som inte värms upp för lätt och som har god ventilation. Bostadens fönster brukar vara den svaga länken i kedjan, åtminstone var det så förr. Idag kan du, genom att välja rätt fönster, stänga ute både kyla och hetta, samtidigt som du minimerar din energiförbrukning.

Artikeln är ett samarbete med Termofönster

För att kunna välja helt rätt fönster är vårt tips att alltid ta hjälp av proffs. Fönsterspecialister som Termofönster Sverige AB har all den kunskap och erfarenhet som krävs för att guida dig. Dessutom har just Termofönster riktigt bra priser på många olika fönstertyper av riktigt hög kvalitet.

Energieffektiva fönster

För att släppa ut så lite värme som möjligt under årets kalla dagar och nätter bör du alltid välja ett energimärkt fönster. Ett fönsters isloeringsförmåga mäts i det som kallas för U-värde. Detta värde anger hur mycket värme som släpps ut genom en kvm av fönstret. Ju lägre U-värde, desto bättre isoleringsförmåga alltså. Och ju bättre dina fönster är på att hålla kvar värmen, desto mer energi spar du. När du beställer helt nya fönster, med nya fönsterkarmar och -bågar, så kom ihåg att hela fönsterkonstruktionens U-värde är det som räknas.

Olika material att välja mellan

Om du ska installera helt nya fönsterprofiler så har du chansen att välja mellan olika material. Detta har stor betydelse för fönstrens utseende men de olika materialen har även andra för- och nackdelar som du bör tänka på.

Träfönster ger ett klassiskt intryck och är i regel relativt dyrt jämfört med andra material. Dessa fönster kräver dessutom en hel del underhåll, som slipning och målning, för att hållas fräscha. Eftersom trä är ett levande material så tar konstruktionen mycket stryk av det svenska klimatet med sina skiftande förhållanden.

PVC-fönster tillverkas av ett mycket slitstarkt plastmaterial, polyvinylklorid. Dessa fönster är rena drömmen för den som vill slippa allt vad underhåll heter, du behöver i princip inte bekymra dig över den biten alls. Varken fukt, röta eller rost biter på PVC-fönster och de är supernkla att rengöra. Dessa fönsterprofiler isolerar också väldigt bra, så du kan få riktigt lågt U-värde utan att det behöver kosta skjortan. En invändning som brukar dyka upp vid tal om PVC-fönster är att de inte har så mycket att komma med utseendemässigt jämfört med till exempel genuina träfönster. Det är sant att plast kanske inte blir lika snyggt överallt, men idag går det att komma runt problemet. En seriös fönsterleverantör kan ordna estetiskt tilltalande imitationer som skulle lura vem som helst.

Aluminiumfönster brukar kunna passa mycket bra till modernare hus. Även dessa fönster är i princip underhållsfria och står emot slitage, vilket gör att du inte behöver lägga tid på att sköta om dem. Var däremot noga med att välja ett aluminiumfönster med bruten köldbrygga för att optimera dess vinterisolerande egenskaper. Aluminium är ju ett material som leder kyla, vilket gör att den detaljen är avgörande om du vill ha ett lågt U-värde. ​

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...