Citycon stärker sin balansräkning genom att tillföra 400 miljoner euro i nytt kapital

av Anders Enquist

Citycon Oyj, ägare och utvecklare av köpcentrum i Norden och Baltikum, ämnar tillföra kapital på cirka 400 miljoner euro. Cirka 200 miljoner euro av denna summa tillförs genom en nyemission riktad till CPP Investment Board European Holdings S.àr.l (“CPPIBEH”), ett helägt dotterbolag till Canada Pension Plan Investment Board (“CPPIB”) som förvaltar tillgångarna i Canada Pension Plan. När den riktade nyemissionen har genomförts blir CPPIBEH en betydande strategisk aktieägare i Citycon med en ägarandel som motsvarar 15 procent av aktierna och rösterna i Citycon. Villkoret för transaktionens genomförande är att den godkänns vid den extra bolagsstämman för Citycons aktieägare (EGM) som hålls i juni 2014.

Efter den riktade nyemissionen erbjuds aktieägarna i Citycon att delta i en nyemission om cirka 200 miljoner euro. Samma pris erbjuds i båda emissionerna: 2,65 euro per aktie, cirka 2,2 procent lägre än stängningskursen för Citycons aktie den 12 maj 2014 och cirka 1,7 procent högre än utdelningsjusterade, volymviktade genomsnittliga aktiekursen för aktien på NASDAQ OMX Helsinki Ltd under de föregående tre månaderna. Gazit-Globe och CPPIBEH garanterar tillsammans med Ilmarinen Mutual Pension Insurance Company, med vissa förbehåll, att teckna respektive bolags pro rata-andel av nyemissionen. Dessutom kommer Gazit-Globe och CPPIBEH tillsammans helt att garantera nyemissionen, med vissa förbehåll.

Citycon kommer att använda kapitalet från nyemissionerna för att återbetala skulder på cirka 300 miljoner euro. Därmed stärks balansräkningen ytterligare och företaget får större utrymme för kapitalåtervinning genom möjligheten att investera i utvalda attraktiva (åter)exploateringsprojekt och förvärv av stormarknadsförankrade köpcentrum i tätbebyggda platser i Norden och Baltikum. Som en del av transaktionen föreslås två nya styrelsemedlemmar som nomineras av CPPIBEH ersätta två nuvarande medlemmar i Citycons styrelse.

Det här är den andra transaktionen mellan CPPIB och Citycon. 2012 köpte företagen Kista Galleria, ett av de största och mest framgångsrika köpcentren i Stockholmsområdet. Fastighetens värde uppgick vid tillfället till cirka 530 miljoner euro.

Citycon Oyj äger och förvaltar av dagligvaruorienterade köpcentrumfastigheter med ett värde som uppgår till cirka 3,3 miljarder euro och bolagets börsvärde överstiger en miljard euro. Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB) är en investeringsförvaltare som investerar kapital som för närvarande inte används i Canada Pension Plan (CPP) för utbetalningar till 18 miljoner kanadensiska inbetalare och förmånstagare. I syfte att skapa en diversifierad portfölj av CPP:s tillgångar investerar CPPIB i publika och privata aktietillgångar, fastigheter, infrastruktur och ränteinstrument. Den 31 december 2013 uppgick CPP-tillgångarna till 201,5 miljarder kanadensiska dollar, varav 21,9 miljarder utgjorde investeringar i fastigheter. Gazit-Globe är en av världens största ägare, utvecklare och förvaltare av stormarknader och köpcentrum i större städer. Gruppen äger och förvaltar 577 fastigheter i över 20 länder med en total uthyrningsbar yta på 6,6 miljoner kvadratmeter och ett totalt värde på drygt 22 miljarder USD. 

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...