Arbetskraftsbristen hämmar Stockholmsekonomin

av Anders Enquist

 

 

– Det är positivt att Stockholmsekonomin fortsatt är starkare än normalt. Men riskerna för en avmattning har ökat. Byggbranschen och delar av tjänstenäringar tappar fart. Utöver det är hushållen vådligt dystra. Stockholmsekonomins akilleshäl är arbetskraftsbristen som är värre än på många år. Inte minst IT-företagen i Stockholm har stora problem att hitta rätt arbetskraft.

Det säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

– Den ekonomiska aktiviteten i kombination med befolkningsökningen gör att huvudstadsregionens behov är stora. Vi behöver fler bostäder och investeringar i transporter samt kollektivtrafik. Kompetensförsörjningen måste säkras genom bättre möjligheter att locka talanger till regionen, vilket kan uppnås genom att låta våra företag erbjuda sina anställda optioner, avslutar Andreas Hatzigeorgiou.

Rapportens huvudpunkter:
•Stockholmskonjunkturen försvagas i första kvartalet 2016, men fortsätter ändå att växa och ligger över det historiska genomsnittet. Konjunkturindikatorn för Stockholms län minskar från 105,8 till 101,8.
•Stockholms arbetsmarknad fortsätter att stärkas under första kvartalet. Syssel­sättningen ökar och de nya jobben kommer främst inom IT-branschen, byggindustrin, handeln med motorfordon och uppdragsverksamheten. Däremot minskar jobbens tillökningstakt.

•Nu ökar problemen med att få tag i rätt kom­petens och arbetskraft. Brist på rätt personal förhindrar företagen att tillgodose efterfrågan på marknaden, vilket dämpar tillväxten. IT-branschen drabbas särskilt kraftigt, följt av byggindustrin och handeln med motorfordon.

På den interaktiva siten www.stockholmsbarometern.se kan du läsa mer om Stockholmsbarometern samt själv laborera med statistiken.

Hela Stockholmsbarometern finns på www.chamber.se/stockholmsbarometern

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...