Premiär för högklassig årgångschampagne från Laurent-Perrier

av Admin

Laurent-Perrier har inte velat associeras allt för starkt med årgångschampagner i och med husets ambition att alltid säkra deras blends håller högsta möjliga klass, så när de väl lanserar en Vintage kan man vara rätt säker på att det är något man vill komma åt några flaskor av. Som den 2008:a som idag lanseras i Sverige. 

Sedan starten av 1950-talet så har Laurent-Perrier i och med den nu lanserade 2008:an endast producerat Vintage i 29 årgångar. Dessutom är man mån om att först släppa vinerna när de fått avsevärd ålder på sin fällning, i just detta fall åtta år. 2008:an degorgerades i oktober 2008 och när jag nu provar vinet tillsammans med Edouard Cossy från Laurent-Perrier så råder ingen som helst tvekan om att det är en klassisk och typisk husstil där allt byggs kring fräschör och dansant lätthet.

Niklas om 2008 Laurent-Perrier Millésimé Brut
Druvor från 10 olika Grand Cru-byar ligger till grund för nollåttan och där chardonnayn hämtas från lägen i Côte des Blancs. Och det märks, inte minst Chouillybasen sticker ut med sin fina modelleriga framtoning och där den gula frukten får uppbackning av pigga citrustoner, ostronskal och en delikat myntaörtighet samt rödbärig transparens som man ofta finner i husets champagner. Maxad fräschör där det brödigt jästiga inte släpps fram. I gommen är det rakt av renhet och finess i husets lättare stil men som likväl är fullpackad med smakintryck. Det närmast svävar fram och bubblorna, små men många, förstärker det fräscha intrycket tillsammans med en snygg syra och citrus- och stenfrukt i samspel.

2008:an är ännu ung, har många, många år kvar i sig men högklassiga viner har balansen från start vilket gör denna Vintage mycket njutbar redan nu. Åtminstone jag har en fäbless för det energiska och vibrerande som denna uppvisar!

Niklas intryck: 93/100 LGP

2008 Laurent-Perrier Millésimé Brut har artikelnummer 75308, kostar 589 kronor och du kan från och med idag beställa vinet till din föredragna Systembolagsbutik >>

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...