Ny årgång av Clarendelle Rouge 2015 – ett litet masterpiece!

av Admin

Clarendelle – bara namnet eller åsynen av flaskan får oss på redaktionen att bli varma i själen. Detta vin har vi årgång för årgång rekommenderat er läsare om, och gång på gång så konstaterar vi att det är svårt att finna ett bättre Bordeauxvin i denna prisklass. I veckan så landade årgång 2015 i lager, och jösses vilken hit man fick till i årgången. 

Chefredaktör Anders Enquist om Clarendelle Rouge 2015

Prolog:
Låt mig direkt fastställa att det ni nu kommer att läsa om detta vin är inget romantiskt lyckoflum eller känslomässigt okontrollerat dravel. Det är fakta och inget annat, om än fortfarande skrivet i det emotionella stadiet över lyckan att konstatera att denna lilla Bordeauxpärla mår bättre än någonsin. Domaine Clarence Dillon och Haut-Brion har helt enkelt med denna årgång spikat vinet och en gång för alla borde de flesta tvivlarna ödmjukt fokusera sina munnar till att låta vinet kliva in i gommen istället för att låta annat ofokuserat nonsens komma ur samma munnar. Som man säger: låt vinet tysta mun…

“…gång på gång så konstaterar vi att det är svårt att finna ett bättre Bordeauxvin i denna prisklass.”

Epilog:
Mörk solmogen moccafierad plommon och körsbärs frukt med riklig kryddspänst och fruktsötma tar emot oss i den omedelbara inledningen efter öppnandet av buteljen. Eller rättare sagt, exploderar alldeles underbart. Så sakteliga smyger det efterhand fram toner av cassis, ceder, tobak och alla de klassiska attribut vi så ofta associerar med ett riktigt bra Bordeauxvin och det mineraliska underlaget i vinet börjar jobba på allvar och centrifugerar vinets inledande kraft och leder in pjäsen åt det eleganta och finstämda spåret där en silkigt sandig tanninelegans kliver in och ger vinet dess konturer och skärpa i linjerna. Syran i frukten som funnits där dolt inledningsvis visar sig också mer offentligt och allt formar sig under resans gång till en samspelt och sammansvetsad stark melodi som biter sig fast och kommer att spelas länge och väl in i framtiden. Jag kan nu inte hålla mig ifrån att citera titeln på ett spår från Talking Heads fantastiska album ”Remain In Light” i mina funderingar: är detta ”Once In A Lifetime” i fråga om hur alla delar och moment i vinet synkroniseras så vackert? Vi ska väl inte hoppas att så är fallet men ändå, funderingen är befogad.

Ja, Clarendelle Rouge 2015 är ett litet masterpiece i prisklassen!

92+ poäng / Livets Goda

Clarendelle Rouge 2015
Art.nr 3147, 13,5%
Pris: 189 kr
Bordeaux, Frankrike

Vinet beställer ni via Systembolaget här >>

Druvblend i årgång 2015:
83% merlot, 10% cabernet sauvignon och 7% cabernet franc

Om Domaine Clarence Dillon och Haut-Brion
Domaine Clarence Dillonís historia tar sin början 1934, när den amerikanske bankiren Clarence Dillon köpte Premier Grand Cru slottet Haut-Brion. Firmans senaste projekt är skapandet av Clarendelle. Ett projekt med målet att föra ut välgjorda och distriktstypiska viner i mer vardagsnära prislägen. Idag styrs firman av Dillons barnbarn Joan Dillon, Hertiginna av Mouchy, med sonen Robert, Prins av Luxemburg, som vice president och verkställande direktör. Clarendelle är dessutom Prins Roberts särskilda skötebarn vilket ytterligare borgar för att ribban redan från början ligger högt.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...