Ny kartläggning av bostadsrättspriser i storstäderna: Boprisökningen större i Göteborg än i Stockholm

av Admin

Vasastan i Stockholm är Sveriges dyraste stadsdel. Sett över den senaste tioårsperioden har dock Angered-Bergsjön i Göteborg haft den största procentuella prisökningen i Sveriges storstäder, med en uppgång på hela 269 procent. Det visar en ny kartläggning gjord av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling med siffror från Svensk Mäklarstatistik. 

Vasastan i Stockholm är Sveriges dyraste stadsdel. Sett över den senaste tioårsperioden har dock Angered-Bergsjön i Göteborg haft den största procentuella prisökningen i Sveriges storstäder.

– Göteborg har haft en stark befolkningstillväxt med 70 000 nya invånare de senaste tio åren, vilket har ökat efterfrågan på lediga bostäder. Ökningen i Angered och Bergsjön beror främst på historiskt låga priser. En bostadsrätt som i dag kostar 1,2 miljoner kronor kunde för tio år sedan säljas för 200 000 kronor, säger Nils Sigurd, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Göteborg.

Sammanställningen visar också att Vasastan inte bara är Stockholms utan också Sveriges dyraste stadsdel, med ett kvadratmeterpris på 93 084 kronor. Den största prisökningen i landets tre storstäder har dock skett i Angered-Bergsjön i Göteborg. Där har priserna ökat med hela 269 procent och kvadratmeterpriset ligger nu på 20 428 kronor. Tvåa respektive trea på listan över prisökningar de senaste tio åren är Kortedala-Nylöse och Norra Hisingen, båda i Göteborg.

– Gemensamt för de områden där priserna ökat mest är jämförelsevis låga priser i kombination med bra förbindelser till centrum. Många köpare hindras dock från ett bostadsbyte av de skärpta kreditvillkor som införts. För att långsiktigt uppnå en väl fungerande bostadsmarknad behöver bostadspolitiken reformeras så att rörligheten ökar och fler bostäder därmed frigörs. Förstagångsköpare kommer oftast i kläm och måste få bättre förutsättningar att komma in på bostadsmarknaden, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Sveriges dyraste stadsdelar

1. Vasastan (Stockholm) – 93 084 kr/kvm
2. Östermalm (Stockholm) – 91 897 kr/kvm
3. Kungsholmen (Stockholm) – 84 364 kr/kvm
4. Södermalm (Stockholm) – 82 048 kr/kvm
5. Essingen (Stockholm) – 74 869 kr/kvm

Här har kvadratmeterpriserna ökat mest i procent på tio år
1. Angered-Bergsjön (Göteborg) – 269 %
2. Kortedala-Nylöse (Göteborg) – 165 %
3. Norra Hisingen (Göteborg) – 158 %
4. Lundby (Göteborg) – 147 %
5. Askim-Frölunda-Högsbo (Göteborg) – 125 %

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...