Stockholmiapriset 2018 till Rambolls Kristofer Agdahl

av Admin

I går kväll tog Kristofer Agdahl, planarkitekt på Ramboll, emot Stockholmiapriset för sitt examensarbete Bredäng in Flux – Reshaping modernist spaces through contemporary planning. Priset är på 15 000 kronor och delades ut i Börshuset i Stockholm. 

Namnet Bredäng in Flux syftar till att rumsligheten är flytande och i ständig förändring och uppsatsen handlar om hur man med dagens stadsbyggnadsideal förhåller sig till de storskaliga modernistiska områdena i Stockholm, mer specifikt i Bredäng och Skärholmen. Utgångspunkten var de många små och större icke-exploaterade ytorna som inryms i dessa områden, och hur de gått från att vara ett positivt och medvetet element i stadsbilden till att nu behöva definieras som något för att berättigas.

– I examensarbetet kom vi fram till att det finns flera motstridiga idéer kring hur dessa ytor ska exploateras, vilket pekar på olika urbanitetsideal, berättar Kristofer Agdahl och fortsätter:

– Det känns extremt kul och hedrande att få den här utmärkelsen. Det är roligt att fler och fler får upp ögonen för – och en djupare förståelse av – ofta kritiserade stadsdelar.

Prisutdelningen hölls på Samfundet S:t Eriks årsmöte där Kristofer tog emot prischecken på 15 000 kronor tillsammans med sin medförfattare Amalia Engström. Stockholmiapriset delas ut årligen till master- eller magisteruppsatser med Stockholm i fokus. Priskommittén består av representanter från Samfundet S:t Eriks, Stockholmia forskning och förlag, Stadsarkivet och Stockholms universitet.

Läs mer om Stockholmiapriset här

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...