Sovrummet blev som en dröm

av Admin

Från ett trist sovrum med opraktiska garderober till en vilsam oas med snygga skjutdörrar, sober färgskala och lyxig boutiquehotell-känsla. Låt dig inspireras av denna makeover signerad inredningsprofilen Jannice Wistrand och Elfas förvaringsexpert Christine Dahlman.


Erica Symreng flyttade in i huset utanför Lund med sin familj i januari 2020. Flera delar av huset började renoveras direkt.
– Vi gjorde den typiska prioriteringsordningen som småbarnsfamilj; såg till att barnen först fick sina rum fixade och därefter var det en del dyra och nödvändiga renoveringar som behövde ordnas, som köket, ny panna och så vidare, berättar Erica.
Längst ned i priolistan hamnade makarnas eget sovrum. Här ställde de in en dubbelsäng i princip och sedan fick det bara vara tillsvidare.
– Det har inte varit speciellt trevligt i vårt sovrum. Klädförvaringen var under all kritik. Det fanns plats för trådkorgar i garderoberna, men när vi skulle komplettera med korgar som saknades, visade de sig ha konstiga mått som inte gick att få tag på. Och dörrarna öppnades åt helt fel håll, så man fick dem i ansiktet, eller behövde krångla sig förbi först för att kunna öppna.

Uppgivenheten växte och Erica fick tips av en bekant som rådde henne att gå in på Elfas Instagram för att få lite inspiration. Där såg Erica en uppmaning från Elfa där de efterlyste hopplösa sovrum i behov av en makeover.
– Jag visade efterlysningen till min man och sa att det här var ju precis det vi behövde. Men han var skeptisk och svarade: ”Äsch, skicka inte in något tävlingsbidrag, det är ändå ingen chans att vi vinner. Det är bara waste of time…”.
Men Erica kunde inte släppa tanken på tävlingen och gjorde en kupp bakom mannens rygg. När han inte var hemma och barnen hade lämnats på förskolan så passade hon på och spelade in videobidraget, berättade om deras sovrumssituation och skickade in till Elfa.
– Vi blev förvånade och glada båda två då vi fick reda på att vi vunnit!

Feng-shui satte tonen

Elfas förvaringsexpert Christine Dahlman tillsammans med inredningsprofilen och feng shui-konsulten Jannice Wistrand fick i uppdrag att ta sig an det dysfunktionella, deppiga sovrummet.
– De ställde frågor om vilka behov vi hade för klädförvaringen. Min man behövde exempelvis lådor för alla accessoarer som slipsar, manschettknappar och skärp. Och jag äger flera längre plagg som klänningar och byxdressar som inte bör vikas utan kräver längre hängyta.

FÖRE:

EFTER:

Skjutdörrar skapar plats
Därefter fick familjen ta in på hotell och under två dagar kunde Elfas makeover-team arbeta ostört och intensivt med sovrumsförvandlingen.
– Ericas och Marcus standardgarderober med slagdörrar i sovrummet gjorde att Marcus hade sitt sängbord vid motsatt vägg, då det helt enkelt inte fanns plats för att placera det på rätt ställe. För att kunna öppna slagdörrarna behövde de antingen först gå förbi garderoben innan de öppnade, alternativt kliva upp i sängen för att öppna. Slagdörrarna gjorde alltså att man förlorade golvyta i sovrummet, förklarar Christine Dahlman på Elfa.
Utrymmessmarta och snygga skjutdörrar från Elfa rådde bot på det problemet och sängbordet fick plats där det var tänkt att det skulle stå. Nu kan de till och med hämta kläder samtidigt i garderoben.

– Att traditionella garderober stjäl utrymme är ett väldigt vanligt problem. Skjutdörrar löser problematiken och trollar fram mer bostadsyta, eftersom de tillåter möblering intill garderoben, säger Christine.

Den eleganta färgnyansen på Elfas skjutdörrar är ny och heter ”Misty Green”. Det är en otroligt behaglig kulör som är ljus, men med lagom mycket värme.
– Vi målade väggarna i samma nyans som skjutdörrarna för att binda ihop rummet till en helhet. Det kändes klockrent, säger Jannice Wistrand.

Skapa lugn och ro
– Minimera antalet saker i sovrummet och omge dig bara med några få utvalda prylar som bidrar till avkoppling. Den lugna färgen, dolda förvaringen och en säng placerad i kraftposition med en utsikt över rummets fönster och dörrar, skapar trygghet och ro.
Ovanför skjutdörrarna i sovrummet är en LED-ljusslinga placerad, som sprider ett behagligt ljussken och ger känslan av ett lyxigt boutiquehotell.
– Ljusrampen ovanför garderoben ger både ett sofistikerat och elegant intryck, samtidigt som det är funktionellt, säger Jannice.

Hur gick tankarna i övrigt när ni bestämde materialval och inredning till sovrummet?
– Nyckelorden var nordiskt ombonat, men ändå med lätthet. Skira linnegardiner som möter rotting och jute. Ju mer våra fingrar idag rör mot platta teknikskärmar, desto viktigare har det blivit för oss med materialval och taktil inredning. Sådana detaljer har vi tagit in i sovrummet genom puffen i bouclé, mattan som känns mjuk under fötterna, satinlakan som smeker huden, säger Jannice. Att gömma det som pockar på uppmärksamhet genom dold förvaring är ytterligare viktig faktor för behaglig sovrumskänsla.

 

Snabbt att hitta
När makarna Symreng äntligen fick se det färdiga resultatet hamnade de nästan i chock för att det var så annorlunda mot förut.
– Vi blev mållösa över hur fint det var! Enkelt och harmoniskt och väldigt, väldigt fint. Det är väldigt lättöverskådligt nu och går snabbt att hitta allt. Skjutdörrarna gör att vi slipper få en garderobsdörr uppslagen i huvudet. Vi hade en stor byrå i fotändan tidigare där vi förvarade underkläder, dessa är nu integrerade i garderoben.

Vilka detaljer är ni särskilt nöjda med?
– Även om varken Christine eller Jannice känner oss så känns det som om de gjorde det. Lösningarna är fantastiskt anpassade för våra behov. Det är genomtänkt in i minsta detalj. Som kroklisten inne i garderoben där Christine berättar att här hänger man plagg man vill återanvända, så slipper de läggas över en stol. Vi älskar även Elfas flexibla system. Vill vi komplettera med ytterligare hyllplan på sikt kan vi göra det, förut fanns ingen möjlighet att justera.
Drömmen om ett vackert, rofyllt och funktionellt sovrum med smart förvaring blev sann för makarna Symreng.
– Det har nog inte riktigt sjunkit in än, att vi fått det så här fint. Sovrummet är underbart och blev som en dröm, jag älskar att vara här inne!

 

 

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...