Årets samhällsbyggare 2021: Exploateringschefen Charlotta Thureson Giberg

av Admin

Charlotta Thureson Giberg är exploateringschefen i Huddinge som framgångsrikt har format den expansiva kommunen – och avdelningen hon leder.

Nu tilldelas hon Samhällsbyggarnas utmärkelse Årets samhällsbyggare 2021.

Charlotta Thureson Giberg, mark- och exploateringschef, Huddinge kommun är Årets samhällsbyggare. Foto: Johannes Frandsen

– Det är i kommunerna som mycket av samhällsbyggandet händer. Charlotta Thureson Giberg har med mer än 20 år i kommunen och 13 år som chef spelat en betydande roll i Huddinges utveckling. De insatserna är värda att hyllas, säger Lars Strömgren, vd Samhällsbyggarna.

Motivering:

Charlotta Thureson Giberg är exploateringschefen som har lyft det långsiktiga strategiska arbetet till en konst. Av både nuvarande och tidigare medarbetare beskrivs hon som en outtröttlig och lyhörd ledare som brinner för samhällsbyggnadsfrågor.

Det engagemanget gör henne till en inspirationskälla och förebild, inte bara inom den egna organisationen, utan för alla i hela sektorn. Det gäller inte minst alla unga talanger som har fått rätt start på karriären genom kommunens traineeprogram som Charlotta Thureson Giberg har varit drivande i. Detta är kvaliteter som genererar resultat, men mer sällan strålkastarljus. Det vill vi ändra på. Charlotta Thureson Giberg är Årets samhällsbyggare 2021.

Vad betyder utmärkelsen Årets samhällsbyggare för dig, Charlotta Thureson Giberg?

– Det är roligt att få den uppmärksamheten för sina arbetsinsatser i vardagen. Sedan tycker jag att den bransch som jag är verksam i är värd att uppmärksammas.

– Jag har fantastiskt roliga och intressanta arbetsuppgifter. I vår verksamhet får vi följa samhällsbyggnadsprojekten från tidigt idéstadie till dess att projekten är utbyggda och klara. Allt från storskalig infrastruktur, nya bostadskvarter och stadsdelar, liksom förskolor och skolor, parker med mera.

Charlotta Thureson Giberg lyfter också fram kollegor och medarbetare i priset. Det gäller inte minst alla de unga talanger som hon väglett genom kommunens traineeprogram.

– Mitt arbete handlar mycket om att skapa förutsättningar för medarbetarna att kunna göra ett bra jobb, dels genom att anpassa och utveckla verksamheten för att möta morgondagen men även genom att skapa ett bra arbetsklimat. Genom utmärkelsen blir jag inspirerad av att fortsätta att uppmärksamma unga att söka sig till vår bransch.

Årets samhällsbyggare delas ut under Samhällsbyggnadsdagarna 26–27 oktoberI år är konferensen ett hybridevent som hålls fysiskt på Scalateatern i Stockholm och som samtidigt strömmas digitalt.

 

OM PRISTAGAREN

Charlotta Thureson Giberg

Ålder: 53 år

Utbildning/bakgrund: Lantmäterilinjen, Kungliga Tekniska högskolan, KTH. Examen 1995

Jobb: Mark- och exploateringschef, Huddinge kommun, sedan 2008. Sektionschef på en av fem avdelningar på kommunens Samhällsbyggnadsavdelning. En starkt växande avdelning, som mer än fördubblats i antal medarbetare på sex år.

Intressen: Orientering, tränar och tävlar gärna och har så gjort sedan jag var barn. Men även annan idrott, bland annat längdskidor och styrketräning som komplement till löpträningen. Tycker även om att ha trädgårdsprojekt, när det är fint väder.

JURY ÅRETS SAMHÄLLSBYGGARE 2021

Jan Wejdmarksenior partner, Newsec

Malena Havenvidcivilingenjör, doktor i företagsekonomi och lektor i byggprojektledning, KTH

Stefan Engdahlplaneringsdirektör, Trafikverket

Ann-Louise Lökholmvd, Sweco Sverige

Lars Strömgrenvd, Samhällsbyggarna

Kajsa Hesselvd, Svensk Byggtjänst

 

Samhällsbyggarnas priser offentliggörs dagarna innan och på startdagen på Samhällsbyggnadsdagarna:

Onsdag 20 oktober: Bästa examensarbete fastighetsekonomi

Torsdag 21 oktober: Bästa examensarbete fastighetsrätt

Fredag 22 oktober: Excellence in Civil Engineering

Måndag 25 oktober: Clarence Morberg-priset

Tisdag 26 oktober: Årets samhällsbyggare

Foto: Johannes Frandsen

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...