Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Villor sjunker nu mer i pris än bostadsrätter

av Admin

I september sjönk villapriserna i Sverige med 2 procent, medan bostadsrättspriserna visar en nedgång med 1 procent. För första gången sedan prisnedgången startade i våras sjunker nu villapriserna mest. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Att hushållen fått en betydligt mer pressad ekonomi gör att fler nu tvingas prioritera den egna plånboken framför antal kvadratmeter boyta vid en bostadsaffär. Stora bostäder har fallit mest i pris, medan små lägenheter klarat sig något bättre, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. 

Villapriserna i landet sjönk med 2 procent den senaste månaden. För första gången sedan prisnedgången startade under våren sjunker villapriserna nu snabbare än bostadsrättspriserna. Störst var fallet i Stor-Malmö där priserna backade med 4 procent i september. I Stor-Göteborg sjönk priserna med 3 procent och i Stor-Stockholm med 2 procent under månaden som gick. I 17 av 21 län visar villapriserna en nedgång de senaste tolv månaderna.

– Det finns en stor oro för hur stigande elpriser ska påverka boendeekonomin eftersom elen i vinter kommer att vara dyrare än räntan på lånen för många villaägare. Det är därför mycket viktigt att den nya regeringen agerar tydligt och snabbt i energifrågan, säger Marcus Svanberg.

Bostadsrättspriserna sjönk med 1 procent i september. Mest i centrala Göteborg, med en nedgång på 3 procent. I Stor-Göteborg, Stor-Malmö och centrala Malmö backade priserna med 2 procent den senaste månaden, medan de sjönk med 1 procent i centrala Stockholm. I Stor-Stockholm låg bostadsrättspriserna stilla den gångna månaden. I samtliga län förutom Gotland har bostadsrättspriserna sjunkit under det senaste året.

– Antalet bostäder till salu är det högsta på flera år, vilket ökar konkurrensen om köparna. Många som ska sälja sin bostad behöver vänja sig vid tanken på att den inte är värd lika mycket som för några månader sedan och att det kan behövas flera visningar innan bostaden säljs, säger Marcus Svanberg.

Under året har fritidshuspriserna stigit med 2 procent, en markant långsammare ökningstakt än det prisrallyt som varit senaste åren. I Kronoberg har dock priserna stigit med 17 procent det senaste året, vilket är mest i landet.

Här har bostadspriserna sjunkit mest under året:

Villor Prisutveckling Bostadsrätter Prisutveckling
1. Dalarna -19% 1. Skåne -7%
2. Jämtland -18% 2. Västmanland -6%
3. Västmanland -9% 3. Kronoberg -6%

Tre tips – så kan du agera när räntorna stiger

1. Ta höjd för högre boendekostnader

Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntan på sikt uppgår till 4–5 procent. Vad skulle du behöva dra ner på om boendekostnaderna ökar? Din bank kan hjälpa till med beräkningarna.

2. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg
Om du vill minska din risk för högre ränteuppgång än väntat och ha mer förutsägbarhet för hushållsekonomin kan det vara läge att binda räntan.

3. Ansök om jämkning
Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolåntagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.

Tre tips – så sänker du elkostnaden och höjer värdet på din bostad:

  1. Behåll värmen i huset
    Upp till en tredjedel av husets energiförlust sker genom dörrar och fönster. Se över lister och isoleringar runt dörrar och fönster för att minimera värmeförluster. En ny ytterdörr kan dessutom både höja värdet på huset och öka skyddet mot inbrott.

    2. Byt energisystem
    Att byta eller förbättra bostadens uppvärmningssystem kan vara en lönsam investering som markant sänker hushållets elräkning. Gör en kalkyl över vad som ger den bästa helhetslösningen för din bostad.

3. Installera solceller
Solceller både höjer värdet på en bostad med i snitt 100 000 kronor och sänker elkostnaden. Från och med förra året kan du ansöka om skattereduktion i samband med installationen. En certifierad installatör hjälper dig att optimera vinkel och riktning på solcellerna.

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär på en orolig marknad

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt.
Bostadspriserna har under det senaste året stigit kraftigt i stora delar av landet. Men så länge du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi.
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först.
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...