Kommentar till Mäklarstatistik: Sveriges Corona-hanteringen positiv för bostadsmarknaden

av Admin

De senaste siffrorna från Mäklarstatistik visar på fortsatt stigande priser på både villor och bostadsrätter. Efter ett halvår med Corona kan vi konstatera att bostadsmarknaden inte påverkats negativt, kommenterar Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån. Se även lokala kommentarer för Stockholm, Göteborg och Malmö nedan. 

Senaste statistiken från Mäklarstatistik visar att priserna på både bostadsrätter och villor i riket har stigit med 2 % under augusti. På tre månaders sikt har villor stigit med hela 6 % medan bostadsrätter har stigit med 3 %.

Ta del av fullständig statistik på www.maklarstatisk.se

• Nu har vi levt med Corona i ett halvår och vi kan konstatera priserna har stigit och antal affärer har legat på en hög nivå. Hemmet har blivit ännu mer centralt i våra liv och Sveriges hantering av pandemin har gjort det möjligt för säljare och köpare att fortsätta göra bostadsaffärer, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

• Jämför vi med Spanien, där vi också har verksamhet, så ser det helt annorlunda ut. Där har antal bostadsaffärer nästan halverats och priserna är på väg ner, fortsätter Johan Engström.

Stockholm – Fortsatt prisuppgång
I augusti gick priserna på villor och bostadsrätter i Stockholmsområdet upp 1-2 %.

• På Södermalm är utbudet normalt, eller något lägre, än normalt efter sommaren. Attraktiva bostäder går snabbt för riktigt höga priser och generellt tror spekulanterna på en positiv utveckling på marknaden, säger Pia-Lotta Svensson, mäklare på Fastighetsbyrån Södermalm.

• Vi upplever ett stort intresse för villor i Bromma nu efter sommaren. Framför allt barnfamiljerna från innerstan söker sig nu till villor i närförort med mer utrymme och tomt efter en tid av hemarbete i trånga lägenheter, säger villamäklaren Pär Gunnarsson på Fastighetsbyrån i Bromma.

Göteborg – Upp för både villor och bostadsrätter

Både bostadsrätter och villor i Göteborgsområdet har stigit med 2 % under augusti.

• I Göteborg ser vi en stabil marknad. Utbudet och prisbilden på bostadsrätter i centrala Göteborg ligger på i stort sett samma nivåer som motsvarande period föregående år. På villasidan har vi i augusti en fortsatt ökning av spekulanter och budgivningarna på håller fortsatt hög nivå. Vårens ökning av utbud har återgått till normala nivåer, säger Alexandra Jönsson, mäklare på Fastighetsbyrån i Göteborg innerstad och Örgryte.

Malmö – Stor-Malmö sticker ut
Under augusti har priserna på bostadsrätter i Stor-Malmö och centrala Malmö stigit med 3 %. Villapriserna har legat still under augusti.

• I Malmö känns det som att bostadsmarknaden landat på fötter efter vårens osäkerhet. Det är trygga spekulanter som vi möter på visningarna. Det höga utbudet av bostadsrätter från i våras har sjunkit tillbaka under sommaren och ligger nu på en normal nivå. Vårens prisnedgång har återhämtat sig och nått all-time-high. Utbudet av villor är fortsatt lågt och där är senaste månadens stillastående priser är något förvånande eftersom intresset är mycket högt för de villor som läggs ut till salu, säger Jesper Björnsson, mäklare på Fastighetsbyrån Malmö.​

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...