Kommentar till Mäklarstatistik: Rekordstor vilja att byta bostad

av Admin

De senaste siffrorna från Mäklarstatistik visar på fortsatt stigande priser på både villor och bostadsrätter. Efterfrågan och viljan att byta bostad är stark överlag och ett lågt utbud, framförallt på villamarknaden, driver upp priserna, kommenterar Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån. 

Senaste statistiken från Mäklarstatistik visar att priserna på både bostadsrätter och villor i riket har stigit med 1 % under oktober. På tre månaders sikt har villor stigit med 5 % medan bostadsrätter har stigit med 6 %. Ta del av fullständig statistik på www.maklarstatisk.se

  • Under oktober förmedlades det väldigt mycket bostäder. Fastighetsbyrån har aldrig tidigare haft en så hög månadsomsättning som under oktober vilket reflekterar att det finns en rekordstor vilja att byta bostad. Enligt våra mäklare är efterfrågan starkast på villor och större bostadsrätter. På många villamarknader är utbudet väldigt lågt vilket driver upp priserna, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.
  • Nu när smittspridningen ökar och många regioner har skärpta krav måste vi mäklare självklart också ta vårt ansvar. Vi har ställt om vår verksamhet, framförallt kring hur vi genomför visningar och möten, och anpassar oss nu ytterligare efter det aktuella läget. Det är roligt att se att vi har hittat ett sätt att arbeta som gör att konsumenterna kan, och är bekväma med att, genomföra sina bostadsaffärer, fortsätter Johan Engström.

 

Stockholm – Prisuppgång på 1-2 %
I oktober gick priserna på bostadsrätter i Stockholmsområdet upp 1-2 % och villapriserna i Stor-Stockholm steg med 2 %.

  • Jag tycker siffrorna stämmer överens med vår känsla för marknaden. Vissa bostäder stiger mycket i pris medan andra inte alls. Det som efterfrågas mest just nu är 3:or och 4:or samt de mest attraktiva lägenheterna, t ex sekelskifte med balkong. Jag tycker man märker en förändrad syn på lägenheters olika funktioner där till exempel uteplatser och hemmakontor blir viktigare, säger Pia-Lotta Svensson, mäklare på Fastighetsbyrån Södermalm.
  • Än så länge märker vi inga attitydförändringar utifrån de nya restriktionerna då vi sedan tidigare har ett väl fungerande arbetssätt. De digitala visningarna har varit mycket uppskattat och fungerar som ett bra komplement. Det blir naturligt fler visningar per försäljning just nu för att säkerställa att inte för många sällskap är på plats samtidigt, fortsätter Pia-Lotta Svensson.
  • Vi upplever ett fortsatt högt tryck på villamarknaden i Bromma med gott om köpare och stigande priser. Dock har vi känt en tendens senaste veckorna att det finns en viss avvaktan från säljarna att sälja nu när Coronaoron åter har ökat. Här kommer vårt arbetssätt med ”På Gång-försäljningar” in där vi då säljer än fler av våra bostäder utanför de traditionella kanalerna via vårt spekulantregister, säger villamäklaren Pär Gunnarsson på Fastighetsbyrån i Bromma.

 

Göteborg – Stillastående bostadsrättspriser i Göteborg
I Göteborgsområdet har bostadsrättspriserna varit stillastående under oktober medan villapriserna i Stor-Göteborg stigit med 2 %.

  • Bostadsrättsmarknaden har ett mer normalt tryck där lokala avvikelser förekommer. Det fortsätts göra många affärer till bra priser men generellt sätt har priskurvan nu planat ut. Vi ser även att utbudet börjar minska vilket det så här års brukar göra. Spekulanterna vill känna sig trygga på våra visningar vilket vi självklart tar vi på stort allvar. Vi förlänger våra visningar med många bokningsbara tider med få platser, säger Alexandra Jönsson, mäklare på Fastighetsbyrån i Göteborg innerstad och Örgryte.
  • Vi ser att villamarknaden fortsätter ha ett stort tryck och att många är intresserade av att finna sitt nya drömhem. Trycket är så stort att många av våra bostäder inte hinner ut på traditionella sidor utan säljs direkt via kundregister eller via våra egna hemsidor. Då trycket är stort på visningarna så har vi tagit ett stort ansvar kring att spekulanterna skall känna sig trygga, säger Jimmy Lang mäklare på Fastighetsbyrån.

 

Malmö – Mycket lågt villautbud
Under oktober har priserna på bostadsrätter i centrala Malmö och villor i Stor-Malmö stigit med 2 %. Bostadsrättspriserna i Stor-Malmö har däremot leget still under oktober.

  • Malmös bostadsmarknad är fortsatt stabil men upplevs snäppet mer priskänslig de senaste två veckorna jämfört med perioden innan. Utbudet av villor fortsätter att ligga på en mycket låg nivå vilket skapar stort intresse för de villor som annonseras. Utbudet av bostadsrätter är balanserat och prisutvecklingen med 2 procents uppgång är något över förväntningarna, säger Jesper Jeschko Björnsson, mäklare på Fastighetsbyrån Malmö.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...