Erik Olsson Fastighetsförmedling kommenterar bostadsmarknaden 17 oktober 2019

av Admin

Nu säger Konjunkturinstitutet att högkonjunkturen tar slut i år. Arbetslösheten ökar och inflationen blir under Riksbankens mål på 2%. Slutsatsen är att räntan inte höjs varken i år eller nästa år. De ser tvärtom sänkningar som mer troligt. På Erik Olsson har vi sett det som positivt för bostadsmarknaden att ekonomin dämpas genom att det minskar risken för räntehöjningar. Många år med unikt låga räntor har ökat bostadslånen så att räntan är den viktigaste faktorn för bostadsprisernas utveckling. Nu är det mycket och entydig statistik som tyder på att styrkan i den svenska ekonomin dämpas snabbt och mycket. Om nettot av fördelen med att ekonomin dämpas, för att det ger lägre räntor, skall vara positivt krävs att ekonomin inte dämpas allt för mycket, utan att vi får behålla de gynnsamma förhållandena som vi vant oss vid med många sysselsatta och höga disponibla inkomster i kombination med negativa räntor. 

Nyproduktionsmarknaden har dämpat hela bostadsmarknaden en tid. Eftersom marknaden för nyproduktion och det befintliga bostadsbeståndet är kommunicerande kärl minskar betalningsviljan för begagnat om det finns många nyproducerade bostäder som prissänks och dessutom erbjuder snabbt tillträde. Effekten var extra stor i Stockholmsområdet. Den stabilare marknaden vi har nu beror delvis på att nyproduktionsmarknaden har balanserats. Det handlar mer om att utbudet av nyproduktion har minskat än om att efterfrågan har ökat. Framför allt i Stockholm, där situationen var utmanande, har utbudet av nyproducerade bostäder minskat markant på ett sätt som stärker hela bostadsmarknaden där.

Att utbudet av nyproducerande bostäder fortfarande är jämförelsevis högt i Göteborgsområdet och Skåne spelar inte lika stor roll för bostadsmarknaderna där. Både i Göteborg och Malmö är bostadsmarknaderna robusta med en stark underliggande efterfrågan och en kombination av lägre bostadspriser, som gör det lättare att finansiera ett bostadsköp, och ett lägre utbud i övrigt. Det gör marknaderna där starka nog att absorbera ett större utbud av nyproducerade bostäder med bibehållen balans i den totala bostadsmarknaden.

Mycket av styrkan i bostadsmarknaden vi har nu beror på att köparna känner sig tillräcklig trygga för att våga agera. Det får efterfrågan att matcha det ganska stora utbudet. Tack vare det har vi en stabilare och mer förutsägbar bostadsmarknad nu än tidigare, trots att förutsättningarna tidigare i år egentligen var minst lika bra som nu. Så länge räntan är så låg som nu, och inga större regelförändringar sker, räknar vi med en fortsatt stabil bostadsmarknad i höst. Den låga räntan gör att man är mer överseende med att ekonomin dämpas så att sysselsättning och löneökningar minskar. På Erik Olsson ser vi tecken på att bostäderna säljs snabbare. Det minskar utbudet och stabiliserar marknaden ytterligare.

I Stockholm är marknaden starkare än på länge. Vi har livliga budgivningar och få osålda bostäder. Samtidigt överraskar den starkare marknaden köparna på ett sätt som talar för att marknaden stabiliserar sig på nuvarande nivå under hösten. Andelen bostäder Erik Olsson förmedlar i Stockholm som säljs redan innan den fyra timmar långa publika huvudvisningen är drygt 10%.

I Göteborg fortsätter marknaden att vara stark. Utbudet minskar samtidigt som många vill köpa bostad. Även nyproduktionsmarknaden känns mer balanserad på ett sätt som påverkar sussessionsmarknaden positivt. Vi räknar med en stabil marknad fram till advent när tempot sjunker. Andelen bostäder Erik Olsson förmedlar i Göteborg som säljs innan den publika huvudvisningen är hela 20%.

I Malmöområdet skapar balansen mellan utbud och efterfrågan ett gynnsamt klimat som gör att säljare och köpare hittar varandra. Husmarknaden är hetare än lägenhetsmarknaden. Det låga utbudet av villor och radhus ger många visningsbesökare och livliga budgivningar som ökar priserna. Vi har en låg andel osålda bostäder och befäster positionen som ledande mäklare i Malmö. I Skåne är andelen bostäder som Erik Olsson förmedlar redan innan den långa publika visningen fortfarande väldigt låg.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...