Bostadsmarknaden 2021 – så ser det ut inför sommaren

av Admin

I den här artikeln tar vi en titt på fjolårets siffror och var vi befinner oss hittills 2021. Dessutom bjuder vi på några trendspaningar.

Artikeln är i samarbete med Hyresmäklaren

Inför året spådde experter och mäklare att bostadsmarknaden 2021 skulle bli stark. När det första kvartalet avslutats kan vi se att efterfrågan på villor och större lägenheter är hög och priserna fortsätter att stiga något på i princip alla delar av marknaden.

Under 2020 steg priserna på bostadsrätter med 7 procent och hela 13 procent på villor. På sajten Hyresmäklaren kan den som istället letar lägenhet att hyra, en marknad som också gått starkt under inledningen av året, bevaka områden och bostäder.

Allt mer populärt har det blivit att köpa bostad i storstäderna och där ligger villorna i topp med ökningar upp till 15 procent, tätt följt av fritidshus och semesterboenden som ökade med 12 procent enligt Mäklarstatistiks siffror.

Det enda länet som bröt trenden var Dalarna där priserna under 2020 minskade en aning samt i Västernorrland, där priserna stod oförändrade.

Pandemin hade inga negativa effekter på bostadsmarknaden. När fjolåret summerades hade det sålts 120 000 bostadsrätter i landet, vilket är en ökning på över 8 000 fler än 2019:s rekordsiffror.  En annan toppnotering syntes på villorna som ökade i försäljning med 57 000 i antal, ett rekord med drygt 1000 fler objekt än föregående år.

5 spaningar på bostadsmarknaden 2021

Allt fler vill ha hemmakontor.
Pandemin har satt sina spår på så vis att vi blivit vana vid att jobba hemma. Många vill därför bo större och värderar ett extrarum, eller gör om garaget till hemmakontor.

Fler köp före försäljning
Allt fler vågar köpa en ny bostad innan de säljer sin gammal. Självförtroendet bland säljarna har ökat och man räknar med att få bra betalt.

Fräscha tvåor går fort
Statistik visar att moderna och fräscha tvåor går fort att sälja.

Villor och radhus i topp
Mäklarna ser en fortsatt prisökning och stort intresse för radhus och villor på bostadsmarknaden 2021

90-talisterna har gett sig in på marknaden
Den stora generationens första årgång har fyllt 30 och tar sig in på marknaden för att köpa i synnerhet de lite mindre lägenheterna, ofta i städerna.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...