Allt färre studenter vill ha inneboende

av Admin

Studentlivet har alltid kommit med en hel del prövningar, inte minst när det handlar om ekonomi. Som student kan det vara svårt att få pengarna att räcka, oavsett om man har ett extrajobb eller ett studentlån som hjälper med inkomsterna. Under många år har det därför varit otroligt populärt och uppskattat med inneboende. En inneboende är en person som du kan dela din lägenhet med, i utbyte mot att denna betalar hälften av bostadens kostnader. 


År 2020 skulle dock inte komma att bli det perfekta år som alla hade hoppats på. Covid-19 knackade snabbt på dörren och satte större delen av världen i karantän. Människor blev rädda för varandra och det fanns goda orsaker till varför. Det nya viruset kom med ödesdigra egenskaper som skapade andningsproblem eller i värsta fall, ledde till att folk dog. Det gjorde naturligtvis att många studenter inte längre ville ha inneboende. Man blev rädd för vad smittan kunde innebära och ville inte riskera att utsätta sig för denna, genom att ha någon annan person i bostaden.

Bostadsbehovet större än förr

Det går inte att förneka att det alltid varit en viss bostadsbrist i de större städerna i Sverige. I Stockholm får människor köa i många år innan det finns chans för ett förstahandskontrakt. För studenter finns det i flera fall möjlighet till studentbostäder, men eftersom allt färre kan tänka sig en inneboende så syns bostadsbristen tydligare än aldrig förr.

Att fira sin examen med att beställa studenttårta och bjuda hem vänner var förr standard. Långt in på kvällarna satt man och pratade eller festade och firade att nu kunde karriären ta fart på riktigt! På grund av covid-19 är det idag många som inte ens kan besöka sin familj längre och många studenter är också tveksamma till att deras utbildning kommer att kunna generera i en anställning. Pressen på företagen har varit stor och många har gått i konkurs, varslat eller haft anställningsstopp.

Få bostad som student

Hur ska man då göra när det inte finns möjlighet till att vara inneboende längre? Till att börja med är det inte så att alla studenter väljer bort inneboende. Det finns fortfarande människor som är i behov av ekonomisk hjälp i studenttider och har en så pass stor bostad att de inte känner någon direkt oro för att komma i för nära kontakt. Om den möjligheten inte längre finns kan man försöka få hjälp med bostad på annat sätt. Ett alternativ är att leta efter lägenheter som hyrs ut i andra hand. Visserligen kan du behöva hantera riktiga ockerhyror, men när du hyr i andra hand behöver du inte oroa dig för att en annan person kommer vistas i samma utrymme som du och risken för att smittas minskar.

Fördelen med studentbostäder är att de helt klart är mycket billigare. Det är inte ovanligt att hyresvärden erbjuder ett komplett paket där hyra, el och t.ex. internet ingår. Bostäderna är av mindre slag, men lämpar sig oftast bra under den period som man studerar. Efter studietiden måste bostaden lämnas tillbaka.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...