Olovlig andrahandsuthyrning, svarthandel med hyreskontrakt och andra former av fusk har länge pekats ut som ett stort problem på svensk hyresmarknad. För fem år sedan genomfördes flera lagändringar för att adressera problemen. Nu visar en ny rapport från Fastighetsägarna att lagen gjort nytta – handeln med svart kontrakt har minskat och attityden mot illegal andrahandsuthyrning har förändrats. Olagliga uthyrningar är dock fortfarande vanliga.
I rapporten ”Svart hyresmarknad” tar Fastighetsägarna ett samlat grepp över den illegala hyresmarknaden. Med hjälp av expertintervjuer, tidigare data, en ny enkätundersökning samt statistik från techbolaget Rezidans kartläggs förekomsten av olagliga bostadsuthyrningar i Sverige.
Nulägesbilden visar att fenomenet fortsatt förekommer i stor skala – exempelvis bedömer Fastighetsägarnas medlemmar att över 62 000 olagliga uthyrningar görs varje år.
– Även om fenomenet är komplext är grundproblemet Sveriges dysfunktionella hyresmarknad. När utbud och efterfrågan inte kan mötas fullt ut blir resultatet bostadsbrist och långa köer, vilket skapar förutsättningar för olovliga uthyrningar och annat fusk. Det första steget är därför att modernisera hyressättningssystemet så att hyrorna bättre speglar hyresgästens värdering säger Anders G Johansson, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna GFR.
Lagstiftningen från 2019 har dock inte varit betydelselös. Framför allt tycks stramare bytesregler ha påverkat förekomsten av handel med svarta hyreskontrakt, som bedöms ha minskat betydligt. Flera av experterna påpekar också att lagstiftningen tycks ha haft en pedagogisk effekt – många fastighetsägare arbetar nu strategiskt för att upptäcka både olovlig andrahandsuthyrning och svarthandel. För att få full effekt av lagstiftningen efterfrågar dock experterna ökat samarbete samt förbättrad informationsdelning mellan polis och fastighetsägare.
– Vi har full respekt för att det finns sekretessbelagda uppgifter som polisen inte kan dela vidare. Samtidigt är jag övertygad om att det är möjligt med ett utökat samarbete än vad som är fallet idag. Det skulle samtliga parter gynnas av, säger Anders G Johansson.