Så har pandemin förändrat våra hem

av Admin

Större yta, fler rum, nya möbler och bättre förvaring och uppkoppling står på önskelistan efter att pandemin bröt ut. Nästan varannan svensk uppger att de har nya behov i sina hem och
29 procent* har redan förändrat sina hem efter dessa. Vid sidan av att skaffa sig ett hemmakontor har många köpt nya möbler, möblerat om, utökat sin förvaring och nästan var tionde har bytt bostad under pandemin. Det visar en ny Sifo-undersökning på uppdrag av Elfa.

Knappt varannan (43 procent) har fått förändrade behov kopplade till sina hem sedan pandemin bröt ut för mer än ett år sedan. Bland lägenhetsinnehavare är det hela 49 procent som sett nya behov mot 38 procent bland de som bor i villa. Det behov som flest uppger är en hemarbetsplats (28 procent) följt av bättre uppkoppling (11 procent), större yta (10 procent), fler rum (9 procent) och bättre förvaring (8 procent). Hos lägenhetsinnehavarna är det ännu fler som vill ha större ytor (15 procent) och fler rum (14 procent) samt bättre förvaring (11 procent).

 • I modern tid har vi aldrig tidigare sett att så många på så kort tid haft behov av att förändra sina hem. Det är framförallt en konsekvens av att allt fler jobbar hemifrån som spiller över på frågor som hur och var vi vill bo, hur vi inreder och hur vi organiserar våra hem, säger Christine Dalman, Förvaringsexpert Elfa.
 • När vi spenderar allt mer tid i våra hem och hemmet blir navet för både arbete, umgänge, träning och återhämtning, blir det allt viktigare att skapa utrymme och hålla ordning för att få harmoni och lugn. Träningscykeln ska få plats bland kontorsstolar och leksaker. Vi söker då nya sätt att förvara våra saker, kommenterar Christine Dalman, Förvaringsexpert Elfa

Undersökningen visar vidare att två av tre (68 procent) som hade nya behov också förändrat sina hem. Bland de åtgärder som vidtagits toppas listan, inte helt oväntat, av att skapa ett hemmakontor (35 procent). Det är framförallt kvinnorna som löst detta, 40 av kvinnorna mot 31 procent av männen har skaffat sig ett hemmakontor. I övrigt har svenskarna löst de förändrade behoven genom att möblera om med befintliga möbler (20 procent) eller införskaffa sig nya möbler (16 procent). 7 procent har bytt bostad och bland lägenhetsboende är siffran hela 10 procent. Bland de som ännu inte vidtagit några åtgärder planerar 13 procent att flytta.

På frågan om behovet av förvaring förändrats sedan pandemin startade uppger hela 29 procent att behovet av förvaring har ökat. Bara 6 procent säger att det minskat. Det är framförallt personer i åldersgruppen 16-34 år som sett ett ökat behov (44 procent).

* 43 procent har nya behov och av dessa har 68 procent vidtagit åtgärder. Det innebär att 29 procent (0,43 x 0,68) av totalen förändrat sina hem.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 15-18 Juni 2021.

Totalt intervjuades 1023 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Elfas förvaringsexpert, Christine Dalman, ger tips på hur du optimerar hemmakontoret, skapar utrymme och får ordning på röriga ytor.

 • Oordning på hyllorna – se över djupet
  Djupa hyllor skapar lätt oordning och döda ytor. Skaffa istället grundare hyllor, eller – ännu hellre – utdragbara backar som kan placeras tätt. Du får plats med mer och det blir lättare att hålla ordning.
 • Bestämd plats för teknikprylar och småsaker som breder ut sig
  Prylar som används dagligen och som behöver vara nära tillhands, som fjärrkontroller, hörlurar och laddare, behöver bestämda platser, annars får de lätt fötter. Införskaffa en snygg korg som får stå framme eller utse en särskild plats i bokhyllan för ändamålet. Viktigast är att alla i familjen vet vad som gäller.
 • Göm bakom en gardin eller draperi
  Gardinarrangemang för en hel vägg skapar en varm känsla och är dessutom ljuddämpande. Sätt upp en gardinskena i taket, cirka 15-20 cm från väggen, häng upp ditt favorittyg och göm grunda hyllor eller krokar bakom så har du fått en effektiv och väl dold förvaringsyta för exempelvis kontorsprylarna och pappersdokumenten.
 • Småprylar som hamnar i sovrummet
  Sovrummet är till för vila och återhämtning, här behöver vi verkligen ordning och harmoni. Samla småsaker och papper i burkar, korgar och tidskriftssamlare och placera på hyllor, eller fäst en förvaringslösning på baksidan av dörren.
 • Bygg förvaring under trappan
  Ta tillvara på utrymmet under trappan på bästa sätt genom platsbyggda hyllor eller traditionella väggskenor. Här kan du med fördel förvara saker som inte används varje dag och annars bara står framme och tar plats i onödan.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...