Inför Grannens dag den 31 oktober: Svenskarna gillar verkligen sina grannar

av Admin

Hela åtta av tio svenskar, 79 procent, gillar sina grannar. Det visar en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Personer över 65 år och värmlänningar är de som uppskattar sina grannar allra mest.

– En god relation till grannarna och bra gemenskap i bostadsrätts- eller samfällighetsföreningen, ökar ofta intresset för en bostad som är till salu. Särskilt efter pandemin när fler spenderar en större del av arbetstiden i hemmet. Många bostadsspekulanter ställer frågor till både säljaren och mäklaren om personerna som bor i närområdet, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Hela åtta av tio svenskar, 79 procent, tycker om sina grannar. Känslorna för dem som bor i ens närhet ökar med åldern. Personer i åldern 65–79 år är mest positiva till dem som bor bredvid – hela 87 procent i den gruppen uppger att de tycker om sina grannar. Bland unga vuxna i åldern 18–29 år svarar 64 procent samma sak.

– Ett bra tips till den som ska byta bostad är att prata med möjliga framtida grannar i samma livssituation, ålder eller med liknande intressen om deras upplevelse av området. Det är ett bra sätt att få tips på restauranger, nöjen eller skolor som passar för dig eller din familj, säger Marcus Svanberg.

Värmlänningarna mest nöjda med sina grannar
Undersökningen visar på geografiska skillnader mellan hur mycket man tycker om sina grannar. Värmlänningar och jämtar är mest positivt inställda – av värmlänningarna är det nio av tio, 90 procent, som tycker om sina grannar.

Minst nöjda med sina närboende är invånarna i Östergötland och Kronoberg. Två av tio östgötar och kronobergare, 21 respektive 20 procent, uppger att de tycker om sina grannar i låg eller mycket låg grad.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...