Sänk utgifterna i fastigheten med hjälp av energianalys

av Anders Enquist

 

Energiförbrukningen i våra hushåll utgör drygt 20 procent av Sveriges totala energikonsumtion. Som fastighetsägare har man ett ansvar för att bidra till att minska energiförbrukningen. Något som också kan innebära minskade kostnader för föreningen och i många fall även bättre kontroll över månadsavgiften på lång sikt för de boende.

De flesta föreningar har utfört en så kallad energideklaration som sammanställer ett antal uppgifter och redovisar hur fastighetens förbrukning ser ut. Ibland ges även förslag på åtgärder, men dessa är ofta generaliserade eftersom man inte känner till de specifika energiläckage i fastigheten.

För att få en korrekt bild av var fastighetens energi ”läcker” ut så måste man göra en mera noggrann genomgång. I en energianalys får bostadsrättsföreningen bland annat reda på var energin tar vägen, vilka åtgärder som bör vidtas, i vilken ordning och vad de kan komma att kosta. Den innehåller även uppgifter om hur mycket pengar man sparar årligen per åtgärd samt hur lång tid det dröjer innan investeringen betalat sig.

– Man bör alltid se på energibesparande åtgärder som något långsiktigt. Vissa åtgärder kan ha en avskrivningstid på cirka tio år men det är en väldigt kort tid i relation till att fastigheten ska leva minst 50 år till och ofta ännu längre, säger Anders Österlund, chef för Teknisk förvaltning på SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum.

En energianalys ger bostadsrättsstyrelser en konkret bild av hur energiförlusterna fördelar sig vilket gör det enklare att fatta beslut om vilka åtgärder som är lämpligast och mest kostnadseffektiva för fastigheten och bostadsrättsföreningen att genomföra. Förslag på åtgärder kan innefatta allt ifrån att byta fönster till att isolera vinden i fastigheten.

– Vi rekommenderar alltid bostadsrättsföreningar att börja med en energianalys för att få en bild av hur energin i den egna fastigheten förbrukas och försvinner. Det är betydligt mer kostnadseffektivt än att göra åtgärder innan man har kartlagt vilka specifika energiläckage som finns, säger Anders Österlund.

SBC:s energianalys innehåller:
– Insamlande av grunduppgifter om fastigheten
– Besiktning av fastigheten på plats
– En energibalansberäkning som sammanställer hur energiförlusterna fördelar sig
– Rapport som redovisar var energi försvinner och förslag på vilka åtgärder som är mest lämpade för den specifika fastigheten inklusive priser och hur lång tid det dröjer innan investeringen har betalat sig.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...