Pierre Pettersson tog hem priset för bästa examensarbete

av Henrik Langborg

Vecturas Pierre Pettersson är vinnare i Swedtrains tävling ”Bästa examenarbete 2011”. Prisutdelningen ägde rum 11 januari i samband med invigningsceremonin av Transportforum i Linköping.

Swedtrain är en branschförening för svenska järnvägsindustrin. Som ett led i att stimulera studenter att satsa på järnvägsindustriell utbildning delar organisationen sedan flera år ut ett pris för bästa examensarbete inom det järnvägstekniska området. Årets vinnare är Vecturas Pierre Pettersson med sitt arbete ”Passenger waiting strategies on railway platforms – Effects on information and platform facilities”.

Studie i Stockholm och Tokyo

– Vi är oerhört glada och stolta att Pierre har vunnit det här priset för bästa examensarbete. Hans studie bygger på en egen idé och lyfter fram ett ämne som inte tidigare har belysts på det här sättet, säger Annika Hofsten, regionchef Öst på Vectura Transport och Samhälle.

Examensarbetet handlar om hur resenärer beter sig på järnvägsplattformar och hur information, sittplatser och ingångar på plattformen påverkar deras beteende. Pierre har studerat passagerare, tåg och plattformar både på Stockholms centralstation och i Tokyo, Japan. Hans studie avslutas med förslag på konkreta lösningar för hur de svenska järnvägsplattformarna kan förbättras.

Juryns motivering löd: ”Pierre har på ett initiativrikt sätt själv identifierat och definierat sitt examensarbete kring en, för järnvägssystemets effektivitet och kapacitet, viktig fråga. Arbetet innehåller en omfattande analys, är välskrivet och ger ett flertal konkreta förslag på lösningar.”

Mer information om priset finns på www.swedtrain.org

Läs examensarbetet ”Passenger waiting strategies on railway platforms – Effects on information and platform facilities” (pdf)

För mer information:

Annika Hofsten, regionchef Öst, Vectura Transport och Samhälle, 010-484 55 13, 0730-25 21 49

Pierre Pettersson, Vectura Transport och Samhälle, 010-484 47 93, 0702-96 70 96

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...