Myndighet sviker svaga elkunder

av Henrik Langborg

Det finns en överhängande risk att elmarknadens svagaste konsumenter blir kvar i dyra tillsvidareavtal på el även i framtiden. Energimarknadsinspektionens (EI) förslag till hur passiva elkunder ska skyddas mot överprissättning räcker inte till.

Den elkund som inte aktivt tecknat ett avtal med en elhandlare placeras automatiskt på ett så kallat tillsvidareavtal, vars pris i regel ligger mycket högre än andra avtal. Eftersom detta slår mot en utsatt kundgrupp, har Villaägarna efterlyst en reformering av systemet med tillsvidarepriser, vilket regeringen ställt sig bakom.

– Vi berömde regeringen för viljan att stärka konsumentens ställning och avskaffa denna orimliga avtalsform. Det ser ut att ha varit förhastat, eftersom de konkreta förslag som energiminister Anna-Karin Hatts myndighet Energimarknadsinspektionen presenterat är alldeles för svaga, säger Jakob Eliasson, energipolitisk expert på Villaägarnas Riksförbund.

EI:s förslag går i korthet ut på att skärpa kraven på elhandlarna vad gäller information till passiva kunder, regler för hur nätbolagen ska upphandla elhandlare åt passiva kunder samt att avskaffa ”återanvisning”, alltså att elhandlare placerar kunder vars avtalstid löpt ut på tillsvidarepris.

– Förslagen är tama; de gör ingen skada men inte mycket nytta heller, säger Jakob Eliasson.

– Att skicka ännu ett påminnelsebrev till någon som bara kastar det oläst tillsammans med annan reklam förändrar inget.

– Regler för hur nätbolagen väljer elleverantör till kunderna ger utrymme för många olika tolkningar. Vi föreslår en ordentlig upphandling – med andra ord att införa konkurrens även på denna bortglömda del av marknaden.

– Att ”återanvisning” fortfarande förekommer är helt orimligt. Mörkertalet är stort, eftersom elhandlare som ägnar sig åt saken inte skyltar med det. Men EI löper inte linan ut: vilket avtal ska de som idag återanvisas få, om det inte är tillsvidareavtal? avslutar Jakob Eliasson.

 För mer information:

Jakob Eliasson,energipolitisk expert, telefon 0768-48 13 00

Joacim Olsson, vice förbundsdirektör, telefon 0709-69 19 40

 

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...