Mäklare i Stockholm: ”Ökat tryck på förhandsvisningar”

av Admin

Den senaste månaden har bostadspriserna i Stockholm haft en blygsam uppgång. Det gäller bostadsrätter där priserna ökat med 3 procent, bäst utveckling av kommunerna har Österåker haft med 13 procent. Priserna på villor är däremot oförändrade och en villa i Stockholms län kostar i snitt 5 434 000 kronor. Det visar en kartläggning från Svensk Fastighetsförmedling som sammanställt färska siffror från Svensk Mäklarstatistik. 

Svensk Fastighetsförmedling har tagit del av den senaste statistiken från Svensk Mäklarstatistik och analyserat prisförändringarna på bostadsmarknaden för villor och bostadsrätter i Stockholm under de senaste tre månaderna. Statistiken visar på svaga uppgångar bland bostadsrätter medan villapriserna kantas av nedgångar i nästan samtliga av länets kommuner.

– De senaste tre månaderna och den svaga positiva uppgången har inneburit lugna köp- och säljprocesser. Men den senaste månaden har vi sett ett högre tryck på förhandsvisningar och förhandsbud. Det kan bero på att köparna nu är medvetna om den positiva uppgång vi är inne i efter en längre period av stillastående och backande priser, säger Angelica Hermansson,fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Stockholm.

De senaste tre månaderna har priserna på bostadsrätter i Stockholm stigit med 3 procent. Några kommuner som har haft en extra positiv prisutveckling är Österåker och Sundbyberg som ökat med 13 respektive 8 procent. Tuffare har det däremot varit för Vaxholm som backar med 6 procent.

Medelpriset på villor har stigit som allra mest i Upplands Väsby, Huddinge och Vallentuna där det ökat med 4 procent. I Salem är däremot prisutvecklingen minus 7 procent. Svensk Fastighetsförmedling upplever att läget ser stabilt ut, men det råder fortfarande en viss osäkerhet på marknaden till följd av den utdragna regeringsbildningen och kommande räntehöjningar. Flertalet aktörer spår en räntehöjning i december och den kommer inte att lämna bostadsmarknaden opåverkad.

– Vi är inne i en stabiliseringsperiod av marknaden och det blir svårt att då urskilja mönster som är definitiva för hela bostadsmarknaden eller för kommuner. Nuläget gör att det kan vara stor differens på slutpriset på liknande objekt. Något som kan bero på enkla faktorer, exempelvis tiden för visningen, säger Angelica Hermansson, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Stockholm.

Topp tre: Här har priserna ökat mest på bostadsrätter senaste 3 månaderna
1. Österåkers kommun + 13 %
2. Sundbybergs kommun + 8 %
3. Botkyrka kommun + 6 %

Topp tre: Här har priserna ökat mest på villor senaste 3 månaderna
1. Upplands Väsby kommun + 4 %
2. Huddinge kommun + 4 %
3. Vallentuna kommun + 4 %

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...