LeaseGreen ser till att bananerna mognar med hjälp av solenergi

av Admin

Energieffektivisering förbättrar konkurrenskraften bland försäkringsbolaget LokalTapiolas fastighetskapitalförvaltningskunder i Vanda i Finland. 

Bildtext: Det nya solenergisystemet består av 666 solpaneler, vars sammanlagda effekt uppgår till 200 kWp. Panelerna installeras på kyllagrets tak, vilket minskar byggnadens värmebelastning och nedkylningsbehov.

LeaseGreen utvecklar energieffektiviteten i en logistikfastighet i Vanda norr om Helsingfors. Fastigheten ägs av det finländska försäkringsbolaget LokalTapiola Skadeförsäkring. Ett stort solenergisystem byggs på fastighetens tak, belysningen förnyas med LED-lampor, ventilationen moderniseras och automationen optimeras. Investeringarna förbättrar förhållandena i fastigheten och lönsamheten hos de företag som är inrymda i huset. Dessutom minskar koldioxidutsläppet.

Energieffektiviseringen gjordes i samarbete med Satotukku Oy, som hyr fastigheten. Satotukku är Finlands största frukt- och grönsaksgrossist. I fastigheten på Stubbackavägen 32 i Vanda, en del av Storhelsingfors finns ett av Finlands största mogningsrum för bananer. I samma hus hittar vi också den finländska postkoncernen Posti Groups utrymmen.

Det nya solenergisystemet består av 666 solpaneler, vars sammanlagda effekt uppgår till 200 kWp (kilowattpeak, 1 kWp bör producera 800–850 kWh/år på en skuggfri plats i söderläge). Panelerna installeras på kyllagrets tak, vilket minskar byggnadens värmebelastning och nedkylningsbehov.

Fastigheten på Stubbackavägen 32 förvaltas av LokalTapiola Fastighetskapitalförvaltning, som LeaseGreen inledde samarbete med år 2017. Enligt LeaseGreens beräkningar innebär ägarens investeringar en livscykelbesparing om cirka 8 miljoner kronor. Solpanelerna tillverkas av det finländska specialföretaget Naps Solar Systems Oy.

”Den nya tekniken ökar affärsverksamhetens effektivitet, lönsamhet och hållbarhet”, säger LeaseGreens vd Tomi Mäkipelto.

”Solenergins kostnadseffektivitet har förbättrats så mycket att den nu är lönsam också i finländska förhållanden. Det är speciellt glädjande för oss att vi kan erbjuda en solenergilösning som är en produkt av finländskt tekniskt kunnande.”

LokalTapiolas Fastighetskapitalförvaltning har redan länge målmedvetet arbetat för att sänka energiförbrukningen i och utsläppen från sina fastigheter. Bolagets miljöchef Eero Kokkonen säger att energieffektiviseringen hör till de strategiska verktygen för en hållbar fastighetsinvesterare:

”Vårt mål är att nå upp till en 7,5 procents energibesparing i hela vårt fastighetsbestånd fram till år 2025. Alla vinner på att fastigheternas energieffektivitet utvecklas med vettiga metoder. En av vinnarna är vår gemensamma miljö.”

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...