Lagförslag på väg undanröjer konflikt

av Anders Enquist

 

Skillnaderna mot Byggnads förslag är att det då skulle införas i lag och inte via kollektivavtalet. Därmed skulle det omfatta alla företag och inte bara de kollektivanslutna. En lag innebär en avvägning mellan inhemsk arbetskrafts rättigheter och rätten till den fria rörligheten för arbetskraft från andra länder inom EU. En lagstiftningsprocess genomförs i demokratisk ordning.  Sveriges Byggindustrier, Byggnads m.fl kommer att vara remissinstanser.

– Byggnads påstår att den svenska modellen skulle vara att införa ett solidaransvar via kollektivavtalet. Inget direktiv har någonsin implementerats i något land via kollektivavtal. Det är ett ansvar som åligger nationen och måste ske via lagstiftning, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef Sveriges Byggindustrier.

– Det är obegripligt att Byggnads fortsätter att driva denna fråga om solidaransvar i kollektivavtal när det ändå kommer via lagstiftning inom några år. Varför driver Byggnads en konflikt gentemot Sveriges Byggindustrier när detta är på väg? undrar Mats Åkerlind.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...