Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Trendbrott – villapriserna mattas av

av Admin

Villapriserna bromsar in och augusti blev den första månaden i år med oförändrade priser. Bostadsrättspriserna i landet vände dock upp med en procent. Stor-Stockholm går mot strömmen, med stillastående bostadsrättspriser och svagt sjunkande villapriser. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Det är naturligt att den extrema prisuppgången vi sett senaste året bromsat in. Vi väntar oss att bostadspriserna kommer att fortsätta stabiliseras under hösten. Även om många fortfarande är intresserad av att flytta till något större så finns det en gräns för hur långt det är möjligt att gå i budgivningarna, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I augusti sjönk villapriserna med 1 procent i Stor-Stockholm medan de var oförändrade i riket som helhet samt i Stor-Göteborg och Stor-Malmö. På årsbasis har priset på villor stigit med hela 16 procent. Allra störst är uppgången i Kronoberg där villapriserna ökat med 21 procent de senaste tolv månaderna. För fritidshuspriserna i landet märks ännu ingen avmattning. De har nu stigit med totalt 16 procent på årsbasis – allra mest i Skåne där de ökat med hela 24 procent.

– Många som gått i flyttankar under pandemin passar på att sälja sin bostad nu, för att dra nytta av den stora prisuppgången som varit. Om antalet bostäder som läggs ut till försäljning ökar kraftigt kan det dock leda till att priserna sjunker på vissa platser, säger Marcus Svanberg.

Bostadsrättspriserna i riket, centrala Stockholm och Göteborg ökade med 1 procent den senaste månaden, medan de var oförändrade i Malmö och Stor-Stockholm. På årsbasis har priserna på bostadsrätter gått upp med 10 procent. Allra störst är uppgången i Dalarna där priserna stigit med 25 procent de senaste tolv månaderna.

– Det nyligen återinförda skärpta amorteringskravet drabbar främst unga och ensamstående, grupper som redan före pandemin haft svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Det kommer dock ha en marginell påverkan på bostadspriserna. För att skapa en ekonomiskt hållbar bostadsmarknad krävs det politiska åtgärder så som omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och kontantinsatsregler som anpassas till bostadsköparens ekonomi, säger Marcus Svanberg.

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär:

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt
Bostadspriserna har under det senaste året stigit kraftigt i stora delar av landet. Men så länge du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt kommer upp- eller nedgångar i prisutvecklingen på bostadsmarknaden ha mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och förändrade arbetsförhållanden skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad först. Då vet du utgångsläget inför ditt eget köp och kan enkelt räkna på exakt vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...