Kommentar till Mäklarstatistik: Stabilt på bostadsmarknaden

av Admin

De senaste siffrorna från Mäklarstatistik visar på svagt stigande eller stillastående bostadspriser den senaste månaden. Efterfrågan är fortsatt stark men vi kan se en tendens till stabilisering på marknaden, kommenterar Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Senaste statistiken från Mäklarstatistik visar att priserna på bostadsrätter i riket stigit med 1 % under november medan villapriserna varit stillastående. På tre månaders sikt har priserna på villor stigit med 3 % medan bostadsrätter har stigit med 4 %.

Ta del av fullständig statistik på www.maklarstatisk.se

  • Efterfrågan är fortsatt stark och det säljs mycket bostäder. Vår känsla är dock, vilket även statistiken antyder, en stabilisering på marknaden. Normalt går nu marknaden in i en lugnare fas. I somras såg vi en mycket högre aktivitet än vanligt under semesterveckorna och det återstår att se om det blir samma tendens nu under jul och nyår, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

 

Stockholm – Coronaeffekt ger prisökning
I november gick priserna på bostadsrätter i Stockholmsområdet upp 1-2 % och villapriserna i Stor-Stockholm steg med 1 %.

  • Vi ser en fortsatt stark efterfrågan på villor i Stockholm. Coronaeffekten, att familjer gärna vill ha egen tomt och lite större, tillsammans med generell bostadsbrist, låg nybyggnation av villor och låga räntor har inneburit att villapriserna har stigit kraftigt senaste året, säger villamäklaren Pär Gunnarsson på Fastighetsbyrån i Bromma.

Göteborg – Sjunkande priser i centrala Göteborg men stigande villapriser
Göteborg sticker ut med en nedgång på 1 % på bostadsrätter i centrala Göteborg i november och stillastående bostadsrättspriser i Stor-Göteborg. Villapriserna i Stor-Göteborg steg med 1 % under november.

  • Marknaden för bostadsrätter i centrala Göteborg är fortsatt stabil med ett rekordstort antal försäljningar hittills för 2020. Vi upplever att både säljare och köpare har en positiv framtidstro om stabilitet på marknaden och vågar göra affär. En faktor vi tror påverkat är att hemmet har blivit en viktig prioritering för många 2020. Vår nya tjänst digital livevisning möjliggör att vi kan fortsätta erbjuda visning även för de som inte kan eller vill resa, säger Alexandra Jönsson, mäklare på Fastighetsbyrån i Göteborg innerstad och Örgryte.
  • Som statistiken visar så fortsätter villapriserna att öka i vår region, till stor del en följd av lågt utbud samt en fortsatt hög efterfrågan. Få objekt hinner komma ut på traditionella sidor utan säljs via mäklarnas egna hemsidor. Vi ser tydligt att många längtar efter ny bostad i dessa tider. Mycket för att behovet av ”hemmajobb” har ökat samt att man önskar en förnyelse och oftast är en bostadsaffär förenat med glädje och en dröm om något nytt. En positiv energi som många vill åt, säger Jimmy Lang mäklare på Fastighetsbyrån i Lerum.

Malmö – Något färre visningsdeltagare men stigande priser
Under november har priserna på bostadsrätter i centrala Malmö och Stor-Malmö stigit med 1 %. Även villapriserna i Stor-Malmö stigit med 1 % under månaden.

  • Här i Malmö är känslan att vi har något färre visningsgäster än tidigare. Det beror sannolikt delvis på pandemisituationen med striktare restriktioner i kombination med att julen börjat tidigt i år. Vi upplever däremot att de visningsgäster som går på visningarna är intresserade och att bostäderna fortsätter säljas i normal takt. Utbudet av bostäder till salu har sjunkit senaste veckorna vilket är brukligt för säsongen, säger Jesper Jeschko Björnsson, mäklare på Fastighetsbyrån Malmö.
  • Prisutvecklingen med 1% uppgång på både villor och bostadsrätter visar på en fortsatt stabil marknad vilket känns tryggt inför 2021. Vi spår ett något lägre utbud än normalt under början av 2021 eftersom en del kunder valt att avvakta med säljstartsprocessen under pandemin, men att utbudet kommer att återhämta sig så snart restriktionerna lättar, säger Jesper Jeschko Björnsson.

 

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...