Höjd ambitionsnivå när Vattenfall och Uppsala kommun tecknar nytt samarbetsavtal

av Anders Enquist

För att minska koldioxidutsläppen och öka andelen förnybart planerar Vattenfall Värme att investera tre miljarder kr i anläggningar och nät i Uppsala. Det är en av de största investeringarna Vattenfall planerar att göra i Norden de kommande åren. Investeringarna omfattar bl a att ersätta torv med biobränsle och bygga ett nytt värmeverk för att säkra konkurrenskraftiga värmeleveranser. I det nya uppdaterade samarbetsavtalet finns ett antal punkter som kan få särskilt stor betydelse i omställningen till en klimatneutral och resurseffektiv kommun.

– Avtalet innebär en ambitionshöjning vad gäller klimatpåverkan i linje med Uppsalas nya klimatmål. Fjärrvärme är en långsiktig, stabil, hållbar och kostnadseffektiv energikälla och därför är det viktigt för Uppsala kommun att bredda och fördjupa vårt samarbete med Vattenfall, säger kommunalråd Marlene Burwick (S).

Magnus Hall pekar på ett antal konkreta samarbetsprojekt.

– Vattenfall vill fördjupa sitt samarbete med kommunen genom att hitta gemensamma projekt i riktning mot framtidens hållbara energisystem. Arbetet i Uppsala Klimatprotokoll ger en bra grund. Förutom fjärrvärmen som är en självklar del i staden, ska vi ska också tillsammans i Uppsala främja ny energiteknik som eldrivna transporter, säger Magnus Hall.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...