Från latrinkärl till smarta toaletter: Det svenska badrummets tidsresa

av Admin

Från utedass och latrinkärl till japanska duschtoaletter med smarta system som loggar din vattenanvändning. Vägen dit har varit lång, men idag är många badrum lika smarta och uppkopplade som övriga rum i det moderna hemmet. Så hur har egentligen badrummets utveckling sett ut genom tiden? Sanitetsleverantören GROHE redogör för resan till dagens smarta hem där badrummet har blivit en central del. 

En stång vid gödselhögen, utedass med flera sitthål och latrinkärl i sovrummet. Toalettlösningar som är främmande för oss idag, men som var vanliga anordningar i svenska hem under flera hundra år. Det tog ända fram till 1909 innan det blev tillåtet i Stockholm att koppla in vattenklosetter i stadens avloppsnät. Då var det endast några få hem som hade råd med ett vattensystem i hemmet. Det dröjde till 1960-talet innan ens hälften av svenska hushåll hade avlopp och vatten inomhus1.

– Idag är en vattenspolande toalett en självklarhet i våra svenska badrum, någonting som var en obeskrivlig lyx för inte alls så många år sedan. En känsla som inte ligger långt ifrån dagens smarta lösningar för badrum. Om några år kommer vattenskyddssystem och toaletter med personligt anpassade spolrutiner vara lika vanliga som en traditionell toalett är idag, säger Christina Holmberg, marknadschef på GROHE Sverige.

Smarta badrum är framtiden
I slutet av 1970-talet hade i princip alla svenska hushåll tillgång till ett eget badrum. Och redan tio år senare kom tekniska lösningar som golvvärme och handtorkar. Utvecklingen har med andra ord gått väldigt snabbt bara de senaste 50 åren. Idag genomsyrar hållbarhet många av våra inredningsval. Och många badrum är redan utrustade med smarta system som håller koll på vattenförbrukning och vattenläckage. Eller toaletter och duschar med självlärande system som anpassar sig efter våra vanor. Bekvämligheter vi däremot kommer se mycket mer av i framtiden. Badrummet kommer att vara ett av de mest digitala rummen i hushållet framöver, spår sanitetsleverantören GROHE.

1 SCB, vattenuttag och vattenanvändning i Sverige, 2016

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...