Förslag till ny lag om bostadsanpassningsbidrag lämnas till riksdagen

av Anders Enquist

En ny lag om bostadsanpassningsbidrag ska ersätta den nuvarande. Flera av bestämmelserna behålls från den gamla lagen medan andra skrivelser moderniseras och förtydligas. Bland annat föreslås att det är personen med funktionsnedsättning som ska kunna ansöka om bidraget, oavsett om personen äger den aktuella bostaden som ska anpassas eller bor i den med nyttjanderätt. Förslagen lämnas nu från regeringen till riksdagen.

Propositionen bygger på den lagrådsremiss som regeringen fattade beslut om i oktober 2017. Bostadsanpassningsbidrag ges till personer som på grund av en funktionsnedsättning behöver anpassa sin bostad. Den nya lagen är både mer rättssäker och förutsägbar än den tidigare.

– Den här lagändringen ska sätta personen som ansöker om bidraget i centrum för processen. Personer med funktionsnedsättningar ska känna sig fullt delaktiga i beslut som rör deras vardag, och den nya lagen ligger i linje med det nya nationella målet för funktionshinderspolitiken, säger Åsa Regnér, ansvarig minister.

Lagen ska förenkla kommunernas handläggning genom tydligare bestämmelser och ge kommunerna bättre möjlighet att utnyttja sina resurser utifrån de förutsättningar kommunerna har. Bland annat ska den nya lagen möjliggöra för återbruk av anordningar som redan finns.

Den nya lagen om bostadsanpassningsbidrag föreslås träda i kraft den 1 juli 2018.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...