Företagen ser ljust på den närmaste framtiden

av Anders Enquist

Konfidensindikatorn för tillverkningsindustri föll 3,3 enheter i mars, men ligger kvar på en betydligt högre nivå än normalt. Nedgången förklaras främst av mindre optimistiska produktionsplaner för de närmaste månaderna. Konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet steg istället 3,5 enheter till följd av en ännu ljusare syn på orderstockarna och rejält uppjusterade anställningsplaner.

Indikatorn för detaljhandel ändrades inte nämnvärt i mars utan ligger kvar något över normalnivå. Företagen rapporterar dock fortsatt om svagare försäljningstillväxt än normalt trots upprepade förväntningar om motsatsen.

Även tjänsteindikatorn är i stort sett oförändrad och visar på ett starkt läge och optimistiska förväntningar i tjänstesektorn.

Hushållens konfidensindikator föll 1,7 enheter i mars. Nedgången beror främst på att synen på den egna ekonomin dämpats något jämfört med förra månaden. Hushållens syn på svensk ekonomin är i stort sett oförändrad och fortsatt i nivå med det historiska genomsnittet.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...