Farliga ämnen i gummi, silikon och papper ska kartläggas

av Anders Enquist

– Genom de nya kartläggningarna vill vi skaffa oss ökad kunskap om innehållet i vanliga material. Ett viktigt syfte med detta är att kunna identifiera om det finns kemikalier som i dag inte regleras i lagstiftningen men som skulle behöva åtgärdas, säger Erik Gravenfors, utredare på Kemikalieinspektionen.

Kemikalieinspektionen har beslutat om fem kartläggningsprojekt som kommer att genomföras i höst. Myndigheten har genom upphandlingar anlitat konsultföretag som ska kartlägga följande områden:

Kemikalier i gummi och silikon
Kemikalier i papper och pappmaterial
Kemikalier i intimhygienprodukter
Mikroplast i kemiska produkter
Kemikaliekrav i miljömärkning

Kemikalieinspektionen har fått i uppdrag av regeringen att kartlägga farliga ämnen som ännu inte är begränsade inom EU i produkter och varor. Granskningen ska vara inriktad på varor och produkter som är tillgängliga för konsumenter. Uppdraget ska delredovisas till regeringen i september 2018 och slutredovisas i december 2020. De nu beslutade kartläggningarna genomförs huvudsakligen under hösten 2017. Kartläggningen av intimhygienprodukter är kopplad till Kemikalieinspektionens pågående tillsynsprojekt om kemikalier i bland annat bindor, tamponger och menskoppar. Undersökningarna av mikroplast i kemiska produkter är kopplade till ett särskilt regeringsuppdrag som ska redovisas i december 2017.

– Kartläggningarna kan bidra på flera sätt till en giftfri vardag och en giftfri miljö. Genom att öka kunskapen om kemikalieinnehållet i olika material kan vi också underlätta för företagen att byta ut problematiska ämnen mot bättre alternativ, säger Erik Gravenfors.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...