ELRÄTT projekt i Örebro belönat med prestigefullt energipris

av Henrik Langborg

Örebrobostäder, som Elektriska Installatörsorganisationen EIO lyft fram som ett ELRÄTT projekt, belönades på onsdagskvällen med Veckans Affärers E-prize i kategorin offentlig sektor för sitt arbete med att kapa energiförbrukningen i och kring sina 23 000 lägenheter.

2007 presenterade Örebro kommun en vision som gick ut på att minska alla koldioxidutsläpp i kommunen med 20 procent till 2015. För Örebrobostäder innebar det i praktiken att bolaget behövde spara 25 procent av sin elförbrukning för att nå målen. För att lyckas med det var fastighetsbolaget tvungna att tänka lite annorlunda.

Sedan dess har Örebrobostäder jobbat med tio teknikslag som står för 90 procent av energiförbrukningen. Målet är att komma upp i en minskning på 15 miljoner kilowattimmar 2015. Nu har de nått 13 miljoner.

– Man tror ofta att det är stora grejer som kostar mycket. Här visade det sig istället att det var de många små sakerna som tillsammans blev en väldigt stor kostnad. Att ha omoderna motorvärmare som stod på dygnet runt, till exempel, var en riktig energitjuv. Andra tjuvar vi hittade var utomhusbelysning, belysning i trapphus och hissar som hela tiden var tända, säger Jonas Tannerstad, som är elteknikansvarig på Örebrobostäder.

I jakten på energitjuvar har Örebrobostäder samarbetat mycket med hyresgästerna. Bland annat har bolaget skapat ett verktyg i Google Maps där alla kan rapportera in olika platser som behöver åtgärdas.

– Vi är jätteglada och jag tänker på allt arbete som vi har lagt ner varje dag på det här, sa Jonas Tannerstad på onsdagskvällen i samband med att priset delades ut.

ELRÄTT är ett samarbetsprojekt mellan Elektriska Installatörsorganisationen EIO och Sveriges Elgrossister, SEG, med syfte att informera om möjligheterna med modern elteknik.

För mer information, kontakta:

Jerker Björk, projektledare Elrätt, tel. 070-511 02 64

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...