Den kompletta guiden till en lyckad renovering

av Admin

Renovera. Reparera. Bygga om. Bygga till. Dessa begrepp kan för en del lyckligt lottade människor låta som ljuv musik, medan det för många andra låter värre än naglar på en griffeltavla. Du vet hur ditt hem ser ut just nu, och du vet hur du skulle vilja att det såg ut. Allt som står i vägen är sträckan mellan punkt A och punkt B, och hur du skall ta dig till ditt mål. Hur ska man bära sig åt för att inte gå upp i limningen när man bygger om? Det ska vi svara på nu –  och du, en snickare med erfarenhet kan vara din blivande bästa vän för livet! 

Artikeln är i samarbete med Byggforetaget.se

Alla är inte gjorda för att bygga

Visst är det lite underligt den här tendensen man ser överallt, alla som håller på att pyssla och bygga om eller renovera där hemma och lägger upp sina bilder på Instagram med spikpistolen eller fogsvansen i högsta hugg, med det alltid lika fantastiska slutresultatet i blickfånget. Detta har startat ett fenomen där det verkar som att alla måste kunna bygga som en professionell hantverkare trots att man i själva verket ägnar sig åt ett helt annat yrke. Man undrar vad nästa trend skall bli…”Bli din och din familjs egen hjärnkirurg”, “Flyg en Boeing 747 som proffsen”…det finns säkert gott om instruktionsvideos på nätet om det också. 

Steget är dock ganska stort från att bygga Ernsts kryddhylla till att byta tak på villan, och det är här vi måste inse våra egna begränsningar och överväga att anlita någon som faktiskt är utbildad och har erfarenhet av det vi vill ha utfört.

Varför skall man lägga pengar på ett proffs?

Om du ställer dig denna fråga antar jag att du är ganska händig av dig, för en person vars tumme inte sitter riktigt rätt är svaret ganska självklart. Vissa typer av byggnationer kan vara helt ok att ge sig på själv, men när det gäller bärande strukturer eller något liknande är det alltid bättre att anlita en erfaren snickare helt enkelt tack vara garantierna det ger.

En erfaren och engagerad snickare kan också hjälpa dig med utformningen av ditt projekt. Det du har i tankarna kanske inte blir funktionellt rent praktiskt, eller också finns det en annan lösning som skulle ge ett bättre slutresultat. Erfarna ögon är bra att låna in när du vill försäkra dig om att dina förväntningar verkligen blir uppfyllda när bygget är klart.

Sagt detta vill man naturligtvis att en struktur inte bara skall vara bärande och stabil, den ska ju helst se snygg ut också. Alla vi som någon gång gett oss på hemmabyggen kan nog skriva under på att de små detaljerna är det som fullbordar helhetsintrycket, och det är inte alltid som de blir lika eleganta som man tänkt sig från början. Du vill se räta linjer, raka hörn och täta fogar, inte sant? Ingen åstadkommer en snygg finish som en yrkesman. 

Hur ser betalningsvillkoren ut när man anlitar en snickare?

När du anlitar en professionell snickare finns det tre olika sätt att komma överens om priset – fast pris, ungefärligt pris eller löpande räkning. 

Ett fast pris innebär att det överenskomna priset inte får ändras. Dock har snickaren rätt att sätta upp oförutsedda händelser på fakturan.

Vid ett ungefärligt pris kommer snickaren att göra en uppskattning av vad arbetet kommer att kosta. Tumregeln är att prisuppgiften inte får överskridas mer än 15% på sin höjd.

Väljer du löpande räkning kommer du att betala din snickare per timme. Här är det viktigaste att komma överens om en timpenning och ett pristak, så att du vet vad maxkostnaden kan bli.

Vilket alternativ är det bästa? Ingendera är bättre eller sämre, det handlar om att du skall utgå från dina behov och din plånbok när du bestämmer dig. 

En duktig snickare kan rädda dig från skilsmässa

Kändes det som ett överdrivet påstående? Då ska du veta att var tionde svensk har övervägt skilsmässa eller parterapi i samband med en renovering!

Att bygga om eller renovera kan vara en frustrerande process. Huset är stökigt, du hittar inte dina saker, du och din partner har inte samma smak när det gäller design och inredning, projektet lämnas halvfärdigt eller tar en evighet för att bli klart. Det är med andra ord bäddat för konflikt. Klarar ni att ro projektet i land kan belöningen däremot bli stor, hela 65% känner sig mer tillfreds i sin relation efter en renovering, medan hela 51% känner sig lyckligare!

(Källa: Undersökningen “Remodeling & Relationships Survey” bygger på en global online-undersökning bland ca 6.000 Houzz-användare)

Tips för att romansen skall fortsätta spira:

  • Gör en gemensam målbild av gemensamma idéer, ingen skall behöva känna sig överkörd. Kompromisser är nyckelordet, det skall bli ett hem för er båda.
  • Gör en realistisk budget. Pengar är lätt en källa till konflikt, kom överens om vad ert gemensamma projekt får kosta och håll er till det.
  • Börja med ett mindre projekt för att se hur det går, det finns kanske saker ni kan ta lärdom av innan ni involverar er i större utmaningar. Om ett hysteriskt sammanbrott hos endera parten är nära vid installationen av en platsbyggd garderob kanske det inte är läge för en totalrenovering av huset.
  • Genom att anlita en professionell snickare kommer aldrig stressmomentet att man måste jobba på huset efter en lång dag på kontoret. Du har också en tidsram så att du vet när allt kommer att vara färdigt, och naturligtvis tryggheten att jobbet blir ordentligt utfört. 

Den definitiva checklistan för ett lyckat byggprojekt

  1. Undersök om du behöver bygglov
  2. När du bestämt dig för hur projektet skall se ut, be om offerter från olika snickare och jämför. Kontrollera noggrant vad som är inkluderat i priset för att undvika obehagliga överraskningar längre fram.
  3. Be om referenser. En duktig hantverkare har inga problem med att du kontaktar tidigare kunder, snarare tvärtom eftersom nöjda kunder är den bästa reklamen de kan få.
  4. När du valt snickare, kontrollera att de har sina papper i ordning:
  • F-skattesedel
  • inga betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden
  • alla tillhörande försäkringar
  • alla tillhörande certifikat, tillstånd och behörigheter
  1. Innan den första spiken slås i, kom överens om:
  • När bygget skall påbörjas och avslutas
  • Arbetets omfattning
  • Priset inklusive moms
  • Hur oförutsedda tillägg och ändringar skall hanteras
  • ROT-avdrag, hur det skall användas
  • Betalningsvillkor – när och hur
  • Vem skall stå för material, reseersättning, el och andra extrautgifter som kan tillkomma
  1. Gör alltid skriftliga avtal för att undvika missförstånd, det är ofta förändringar som gör projektet dyrare än förväntat. Ta gärna hjälp av Konsumentverkets Hantverksformulär som du kan hitta på www.omboende.se
  2. Gå aldrig med på förskottsbetalning –  betalning skall ske endast när arbetet är slutfört och godkänt. Svensk lag ger dig rätten att få en specificerad faktura, och du är inte betalningsskyldig förrän du fått den. 
  3. Spara alltid kvitton. Konsumentverket rekommenderar att du alltid sparar kvitton i minst tre år. Detta är ett bra råd ifall olycka är framme och du behöver vända dig till rättslig instans. Seriösa snickare ger alltid kvitto.

 

Med drömhemmet i sikte

Förhoppningsvis har den här informationen varit dig till hjälp, och att du nu känner dig mer trygg i ditt projekt oavsett om det är stort eller litet. I slutänden är det resultatet du skall fokusera på, att ha byggnationer på gång är aldrig en dans på rosor. En morgon kanske du inte ens hittar kaffeburken i köket som precis håller på att bytas ut, men om du har satt upp ett bildkollage på väggen över hur det kommer att se ut när det är färdigt kan du ställa dig framför drömtavlan, andas djupt och känna lyckan över att snart ha hemmet precis som du alltid velat ha det.

 

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...