Byggnads får miljonskadestånd: “Fuskarna måste avslöjas och straffas”

av Admin

Arbetsdomstolen har gett Byggnads rätt mot det polska företaget MK Scaffolding. Enligt domstolen har bolaget ”brutit mot byggavtalet genom att i stor utsträckning och under lång tid ta ut för mycket i arbetstid och låta arbetstagarna arbeta på enligt avtalet otillåtna tider”. 

Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads

Det polska bolaget MK Scaffolding har under 2018-2019 arbetat med byggnadsställningar vid uppförandet av en ny pappersmaskin vid Billerud Korsnäs pappersbruk i Grums. Företaget har systematiskt fuskat med övertid samt struntat i att betala ut såväl lön, övertidsersättning, helgersättning, traktamente och arbetstidsförkortning till sina anställda. Nu döms bolaget att betala 4 miljoner kronor i skadestånd.

– Återigen har det visat sig hur rutten byggbranschen är. Jag är verkligen nöjd att Arbetsdomstolen så tydligt visar allvaret i situationen. Fuskarna måste avslöjas och straffas, det är viktig för arbetarnas trygghet och säkerhet men också för hela branschens trovärdighet, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

Bolaget ska även ersätta förbundet för rättegångskostnaderna.

Domen vinner laga kraft inom en månad.​

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...