Valueguard: Tecken på trendbrott efter prislyft i Stockholm och Göteborg

av Admin

Bostadspriserna fortsatte ner i december och har i och med det fallit nio månader på rad. Men ett trendbrott kan vara mycket nära. I både Stockholm och Göteborg har det nya året inletts i dur, visar siffror från Valueguard.

HOXSWE, Valueguards prisindex som mäter den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden, sjönk 1,4 procent i december. Säsongsrensat blev nedgången något mindre – 0,6 procent. Detta beror på att december normalt sett är en svagare månad på bostadsmarknaden. Bostadsrättspriserna föll 0,9 procent medan villapriserna återigen hade det tyngst med ett tapp på 1,7 procent. Rensat för säsongseffekter såg det dock aningen bättre ut – bostadsrätterna gick ner 0,8 procent och villorna 0,7 procent.

Men efter ett extremt deppigt och turbulent 2022, åtminstone utifrån säljarnas perspektiv, ger Valueguards preliminära siffror för de två första veckorna i januari hopp om en vändning – eller åtminstone en stabilisering.

I Göteborg så steg bostadsrättspriserna med 1,4 procent och i Stockholm var lyftet hela 2,0 procent, jämfört med hela december.

– Det har varit en stark start på året med ökad efterfrågan, högt tryck på visningarna och fler avslutade affärer. Det är en ordentlig scenförändring mot hur det såg ut under stora delar av förra året då det till och med förekom att vi hade nollvisningar. Nu har vi ibland fulla visningar och för första gången på länge ser vi även budgivningar. Att priserna kommit ner är förstås ett viktigt skäl. Ett annat är att vi haft ett historiskt långt vacuum på marknaden som skapat ett uppdämt behov, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige, och fortsätter:

– Att det är en så tydlig uppgång i Stockholm men också i Göteborg är intressant eftersom det är marknader som brukar peka ut riktningen, inte minst då Stockholm. Samtidigt vill jag inte vara för snabb med att tala om en vändning. Det finns fortfarande många orosmoln och januari brukar vara en bra månad på bostadsmarknaden.

”Accepterat ränteklimatet”
Sven-Erik Kristensen, vd Bjurfors Göteborg, beskriver även han en ökad optimism.

– Efter årsskiftet ser vi en betydligt mer positiv marknad än innan. Både köpare och säljare har accepterat den nya verkligheten med högre räntor. Samtidigt ser vi positiva tecken som att börsen återhämtat sig och att toppen på inflationen snart är nådd. Det skapar en ökad optimism, vilket har gjort att nya och gamla spekulanter återigen börjar gå på visningar och att fler affärer görs, säger Sven-Erik Kristensen, vd Bjurfors Göteborg.

 

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...