Sveriges Bostadsrättsrapport visar: Allt fler positiva till andrahandsuthyrning

av Admin

Det är hög tid att planera sommaren och för många svenskar ger möjligheten att hyra ut sitt boende under semestern ett efterlängtat tillskott till ekonomin. Men hur ser egentligen regleringen av andrahandsuthyrning ut? Om bostadsrättsägare själva får välja skulle majoriteten tillåta uthyrning. Det visar Sveriges Bostadsrättsrapport som är framtagen av SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB.  

Fler än var tredje svensk bostadsrättsägare anser att det alltid är okej med andrahandsuthyrning, oavsett tidsspann. Det framgår i Sveriges Bostadsrättsrapport. Denna siffra har ökat sedan ifjol, då endast 28 procent svarade detsamma. Även om allt fler idag är positiva till andrahandsuthyrning är det färre som skulle vilja godkänna korttidsuthyrning på mindre än sex månader. Idag anser 26 procent att det är acceptabelt, jämfört med Bostadsrättsrapporten 2018, då 32 procent uppgav samma svar.

Resultatet visar även att unga vuxna i åldrarna mellan 18 och 30 år är mer positiva till en oreglerad uthyrning än de äldre bostadsrättsägarna.Många bostadsrättsföreningar har dock strikta regler kring andrahandsuthyrning och kräver styrelsens tillstånd.

– Det har blivit enklare att få tillstånd till andrahandsuthyrning sedan kravet på skäl för andrahandsuthyrning lättades. Dock måste skälen fortfarande ha en viss tyngd. Att köpa en lägenhet i syfte att hyra ut den är inte en godtagbar anledning. Varje andrahandsuthyrning ska tidsbegränsas och ta sikte på en viss bestämd hyresgäst. Det är viktigt att föreningen agerar tidigt vid kännedom om en olovlig andrahandsupplåtelse, annars kan föreningen förlora möjligheten till påföljder, säger Stefan Lindberg, Affärsområdeschef teknisk förvaltning på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

Andrahandsuthyrning – ett litet problem bland grannar

Även om debatten kring andrahandsuthyrning har lyft flera skräckexempel så upplever knappt var tionde bostadsrättsägare att deras förening har problem med medlemmar som bryter mot ordningsreglerna kring frågan. Denna siffra ökar dock bland styrelsemedlemmar, där 15 procent uppger samma sak. Istället är det felsortering i soprummet som är det problem flest föreningar tampas med, det uppger hela 34 procent. Städ och stök toppar generellt listan, efter sopsortering följer nämligen nedskräpning i gemensamma utrymmen och problem med deltagande vid städdagar.

Så tycker svenskarna om andrahandsuthyrning                     2018           2019
Det är okej vid långtidsuthyrning (längre än 6 månader)              23 %               26 %
Det är okej vid korttidsuthyrning (kortare än 6 månader)              32 %               26 %
Det är alltid okej                                                                            28 %               35 %
Det är aldrig okej                                                                           9 %                 5 %

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...