Stor efterfrågan på arbetskraft – läge för jobbyte?

av Admin

Under hösten är det många företag som drar igång rekryteringsprocesser. För den yrkesverksamme finns flera fördelar med ett jobbyte. Förutom nya erfarenheter och utökat kontaktnät kan det även ge mer i lönekuvertet. Sveriges Ingenjörer ger tips och råd.

Jobbytarsäsongen har dragit igång på allvar. Det märks hos Sveriges Ingenjörer som just nu får många frågor från medlemmar som har tankar på att byta jobb. Och efterfrågan på ingenjörskompetens är stor bland arbetsgivare.

– Som yrkesverksam ingenjör finns det skäl att se sig om. Flera storsatsningar görs nu på grön industri, framförallt i norra Sverige men också på andra ställen. Det parallellt med övrig teknikutveckling inom områden som AI, elektrifiering och infrastruktur gör att många olika arbetsgivare efterfrågar teknisk spetskompetens, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Förbundets rådgivning hjälper medlemmar med bland annat karriärcoachning, granskning av cv och anställningsavtal samt intervjuträning. Dessutom erbjuder förbundet Sveriges mest heltäckande lönestatistik för ingenjörer. Lönestatstiken är en viktig källa för att värdera och argumentera när det väl finns ett jobberbjudande att ta ställning till.

– Nya möjligheter öppnar upp sig när arbetslivet i högre grad blir distansbaserat. Det ger en geografisk breddning av arbetsmarknaden för landets ingenjörer. På så sätt kan utbudet av potentiella arbetsgivare öka och stärka konkurrensläget för lönerna, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

 Sveriges Ingenjörer checklista för jobbsökare:

  • Fundera över vilken typ av arbetsplats eller företag som du vill arbeta på
  • Fundera över vilka ambitioner och drivkrafter du har
  • Meddela vänner och bekanta att du söker jobb
  • Registrera din profil på utvalda jobbsökarsajter och gå med i sociala nätverk

Kontakta de företag som intresserar dig

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...