Så säkrar vi överlevnaden för bilverkstäder på landsbygden och därför är det viktigt

av Admin

Hur säkerställer vi den fortsatt viktiga samhällsservice som bilverkstäderna på landsbygden utgör, och som är avgörande för att hela Sverige även framöver ska leva? Sveriges Fordonsverkstäder Förening (SFVF) och Sveriges Bildelsgrossisters Förening (SBF) bjuder in till en pressträff måndagen 6 mars i Tidaholm kring ett samtal om detta

Bilverkstäderna på landsbygden tillhandahåller en viktig service för många bilberoende svenskar. Men de senaste tio åren har bilverkstadsdöden på landsbygden accelererat. 2005 fanns det totalt 6014 service- och bilskadeverkstäder. Ifjol var de drygt hälften så många – 3788 stycken.

Framför allt är det små fristående verkstäder som försvunnit främst av strukturella skäl, men nu föreligger risk för ännu ett dråpslag mot verkstäderna och bilägarna på landsbygden. 

Detta är om Europaparlamentet röstar bort den nuvarande konkurrensregleringen som innebär konkurrens på lika villkor och tryggar bilägarnas valfrihet. 

Lite längre bort tonar problem upp kring EU:s datalagstiftning som även den kan ha djupgående konsekvenser för bilverkstädernas förmåga att utföra en fackmässig reparation, att konkurrera. 

För att förebygga fortsatt bilverkstadsdöd på landsbygdens ser vi även ett behov av nationella insatser som ett omställningsstöd för att klara teknikskifte med krav på investeringar i teknik och kompetens, ett motsvarande stödpaket som redan finns för livsmedelsbutiker och bensinmackar, krav på utbygd infrastruktur som fiber, skola/kompetenstillförsel, samt hur vi hanterar Försvarsmaktens krav på krigsplacerade bilverkstäder.

Dessa frågor tillsammans med möjliga lösningar kommer vi att diskutera med riksdagspolitiker som deltar i den verksamhetsförlagda politikerträff som föregår pressträffen.

När? Måndag 6 mars, 11:00-ca12:00, pressträffen föregås av en politikerträff

Var? PA Verkstad (AutoExperten) på Hägnelundsvägen 4 i Tidaholm

Medverkande är: Bo Ericsson, tf vd SFVF, Johnny Bräster, ordf SBF, PA Jansson-Nord, delägare PA Verkstad samt Göran Björklund, moderator Newsroom.

Anmälan/frågor: Bo Ericsson, 0725-85 19 54, bo.ericsson@sfvf.eu

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...