Ört-, citron- & vitlökskryddad karré med passande öl

av Admin

Mat som får jobba många timmar i grytan eller ugnen, där allt du behöver göra är att ösa lite då och då, måste vi erkänna är rätt oslagbart. Till vår timjan-, vitlöks- och citronmarinerade fläskkarré i bit som fått gå på låg värme i gjutjärnsgrytan tillsammans med vita bönor, schalottenlök, sötpotatis, rött vin och tomat sitter en (eller två) Innis & Gunn rätt förträffligt och ölen visar upp ytterligare ett spektrum i sin repertoar. 

Mat och bild: LivetsGoda.se

Recept – 4 personer

En bit fläskkarré i bit, 1–1,2 kg
1 citron
4 schalottenlök
3 sötpotatis
1 paket vita bönor, typ cannellini
3 vitlöksklyftor
2 lagerblad
1 röd färsk chili
En knippa färsk timjan
1 burk passerade tomater, 400 gram
2 dl rött vin
Salt, svartpeppar, olivolja

Tillbehör
Lantbröd

Så här gör du

Pressa citronen i en bunke, hacka vitlöken grovt och lägg i några kvistar timjan. Lägg karrébiten i skålen och låt suga åt sig av saften i rumstemperatur cirka trettio minuter. Ta upp köttet, torka av och gnid in det i salt. Hetta upp generöst med olivolja i en gjutjärnsgryta och stek köttbiten tillsammans med schalottenlökarna hastigt så att köttet stänger igen och får lite yta. Hacka ner chilifrukten och låt fräsa med någon minut innan du häller i marinaden från tidigare och det röda vinet. Addera lagerblad, resten av timjan, de passerade tomaterna, salt och svartpeppar. Låt puttra under lock så länge du har tid men gärna tre timmar. Lyft på locket och ös köttet då och då. Rör inte om mer än någon enstaka gång bland grönsakerna för annars går de lätt sönder till sist. När halva tillagningstiden gått tillsätts grovt tärnad sötpotatis och bönorna. Se till att grytan nätt och jämnt puttrar så den får arbeta långsamt.

När det börjar rycka i hungertarmen och doften blir allt för oemotståndlig så tar du upp köttet och skivar upp det. Servera med ett lantbröd för här vill du inte lämna en droppe sås kvar.

Öl

Innis & Gunn The Original, Skottland

artikel 11447, 330 ml, 6,6%, 21,90 kr, 90 p
Denna ale som vi numera anser vara en klassiker har lagrats i single malt whiskyfat som skänkt brygden en vaniljkryddig nyans med fudge, karamelliserat socker och smörnötiga toner vilket fint kompletterar de torkade frukterna och det maltiga uttrycket. Smakprofilen visar upp en krämig närmast gräddig gomkänsla med viss beska, en fylligt knäckig maltighet och stenfruktiga toner som tillsammans med det karamelliserade skänker en skön men diskret rondör. Kolsyran är där men något nertonad vilket gör att smakerna kommer fram än mer och följer med i den för öl långa kryddiga eftersmaken där beskan försiktigt smyger sig på och säkerställer fräschören.

Matchningen
Inte bara mitt i prick, det är också en kombination där Innis & Gunn visar upp andra sidor som vi kanske inte riktigt associerat med klassikern. Det maltiga i ölen får fint utrymme av anrättningen men det som fascinerar är den strama kostym som Innis tar på sig vilket resulterar i en härligt frisk gomkänsla som närmast ger ölen en citrusfrisk karaktär. Väldigt harmoniskt möte där tomat- och rödvinskokningen ger ölet en helt annan stil än om vi skulle kokat grytan med öl i stället.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...