Ökad pessimism kan slå hårt mot årets jul- och nyårskonsumtion

av Admin

Swedbanks Julmatkasse har i år ökat med 500 kronor till 3 997 kronor, en prisökning på 14 procent. Samtidigt planerar många att lägga mindre pengar på jul- och nyårsfirandet. Allt fler har också en pessimistisk syn på sin privatekonomi framåt. Det visar en rapport från Swedbank och sparbankerna som bygger på statistik framtagen i samarbete med Matpriskollen och en undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av Swedbank.

Tillsammans med Matpriskollen har Swedbank och sparbankerna tagit fram Swedbanks Julmatkasse som består av 100 storsäljande varumärken från olika butiker runt om i landet. Julmatkassen visar att julmaten ökat med 500 kronor i år till 3 997 kronor, en prisökning på 14 procent. Hushållen själva planerar att lägga mindre än så på julmaten. Två av tre, 67 procent, uppger att de tänker lägga upp till 3 500 kronor på mat och dryck under jul och nyår. Många hushåll planerar dessutom att dra ner på julklappsinköp, kläder och resor under jul- och nyårshelgerna.

− Sällan eller aldrig har hushållens köpkraft fallit så mycket för så många på så kort tid. Det är tuffa tider som råder nu och det märks på hushållens konsumtionsplaner. Det kan slå hårt mot inte minst detaljhandeln som är mycket beroende av jul- och nyårshelgen, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Totalt är det 30 procent som planerar att lägga mindre pengar på jul- och nyårsfirandet än vad de vanligtvis brukar göra.

Ökad pessimism kring privatekonomin inför 2023
Allt fler hushåll är också mer pessimistiska inför sin privatekonomi framåt. 37 procent tror att den egna ekonomin kommer att bli sämre nästa år. Vid samma period förra året var det 28 procent som trodde på sämre tider för privatekonomin. Den försämrade köpkraften påverkar hushållens konsumtionsbeteende, 37 procent uppger att de tänker minska sina utgifter nästa år.

− Det är ingen tvekan om att många hushåll nu tvingas dra åt svångremmen. Många försöker begränsa effekten av den försämrade köpkraften med minskad konsumtion och planerar att dra ner på småköp, kläder, skor och restaurangbesök, säger Arturo Arques.

Många vill fortsätta dra in på energiförbrukningen
De höga energikostnaderna har också påverkat människors ekonomi. 61 procent uppger att de minskat sin energiförbrukning. Av dem uppger 19 procent att de kommer att fortsätta försöka minska sin energiförbrukning under nästa år. 10 procent har sparat lite extra för att ha om elräkningen drar i väg i vinter, 15 procent har ett befintligt sparande som de planerar att ta av om det skulle behövas.

Se bilaga med tabeller i den bifogade pdf:n. Läs även rapporterna Swedbanks Julmatkasse 2022 och Hushållens konsumtionsplaner jul- och nyår 2022 i de bifogade filerna eller på www.swedbank.se/privatekonomi.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...