Ny prognos: Hetaste sommaren någonsin för bank- och fastighetsbranschen

av Admin

Efterfrågan på arbetskraft når den högsta sommarprognosen någonsin i bank-, finans- och fastighetsbranschen. Svenska arbetsgivare i de branscherna rapporterar en sysselsättningstrend på +39 procent för det tredje kvartalet 2022, enligt ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer. Det är den högsta sommarprognosen i mätningens 19-åriga historia och den högsta prognosen i samtliga av Sveriges branscher. Samtidigt kan osäkra omvärldsfaktorer påverka sysselsättningen.

– Den starka efterfrågan på arbetskraft håller i sig trots hög inflation och krig i vårt närområde. Det är såklart positivt för de som söker jobb, men arbetsgivare inom bank-, finans- och fastighetsbranschen bör också vara medvetna om att det kan bli ännu svårare att rekrytera rätt kompetens, säger Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup Sverige.

Sysselsättningstrenden för Sverige som helhet ligger på hela +25 procent för tredje kvartalet. Det är en minskning på 12 procentenheter från föregående kvartals rekordprognos, som låg på +37 procent, men visar ändå attSverige har en fortsatt aktiv arbetsmarknad. Mätningen utfördes under perioden 1–29 april, vilket innebär att osäkerhetsfaktorer som kriget i Ukraina och en ökad inflation finns med i undersökningen.

Samtliga branscher i Arbetsmarknadsbarometern visar positiva jobbprognoser. Vid sidan av bank-, finans- och fastighetsbranschen, som alltså visar den högsta sysselsättningstrenden, är arbetsgivarna i parti- och detaljhandeln mest optimistiska med en prognos på +32 procent.

– Arbetsmarknaden visar just nu en stor rörlighet, med en stabil trend av att fler jobb skapas över tid. De arbetsgivare som vill rekrytera i bank-, finans- och fastighetsbranschen bör erbjuda en arbetsplats med bra förmåner och möjligheten till kompetensutveckling på arbetstid, säger Mikael Jansson.

Samtliga regioner lämnar positiva prognoser, men jämfört med föregående kvartal ser mellersta Sverige en skarp nedgång i sysselsättningsprognosen på -37 procentenheter. De starkaste prognoserna kommer från Stockholm- och Uppsalaregionen samt Skåne och Blekinge, på +30 respektive +29 procent

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...