Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Stockholm mot strömmen när priserna faller

av Admin

Både villa- och bostadsrättspriserna i Sverige sjönk med 1 procent den senaste månaden. För första gången sedan den kraftiga prisnedgången inleddes i april 2022 stiger nu bostadsrättspriserna återigen i centrala Stockholm. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

– Den oro som präglade bostadsmarknaden under 2022 börjar avta. Vi märker att det är lättare för köpare och säljare att mötas prismässigt även om det fortfarande är köparnas marknad, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Centrala Stockholm var den enda av storstadsregionerna där bostadsrättspriserna steg den senaste månaden med en uppgång på 1 procent. I Stor-Göteborg och Stor-Malmö sjönk i stället priserna i januari – ner 2 procent. I Stor-Stockholm och centrala Göteborg backade priserna med 1 procent den gångna månaden, medan de låg stilla i centrala Malmö. I riket som helhet minskade bostadsrättspriserna med 1 procent och har nu sjunkit med 10 procent det senaste året. Mest i Blekinge med en nedgång på 22 procent.

– Trots att räntan troligen kommer stiga lite till tyder mycket på att de kraftiga prisnedgångarnas tid är över. Det stora utbudet av bostäder till salu ger spekulanterna mycket att välja på, men vi ser samtidigt allt fler besökare på visningarna och en ökad aktivitet i budgivningarna, säger Marcus Svanberg.

I samtliga storstadsregioner – Stor-Stockholm, Stor-Göteborg och Stor-Malmö – sjönk villapriserna med 1 procent den senaste månaden. Även i riket som helhet backade priserna med 1 procent i januari och har nu minskat med 12 procent på årsbasis. Det senaste året har villapriserna minskat mest i Hallands län med en nedgång på 16 procent.

– Vår prognos är att bostadsmarknaden stabiliserar sig under våren men att det dröjer till nästa år innan priserna vänder uppåt igen. Även om det utökade elstödet kan lindra svenskarnas boendekostnader tillfälligt kommer det högre ränteläget och inflation fortsätta pressa hushållens ekonomi, säger Marcus Svanberg.

Under de senaste månaderna har fritidshuspriserna succesivt mattats av och visar nu att priserna minskar med 2 procent på årsbasis.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...