Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Elpriser och räntor pressar bostadsmarknaden

av Admin

Priserna på bostäder i Sverige fortsatte att sjunka i augusti. Både bostadsrättspriser och villapriser minskade med 2 procent den senaste månaden. För första gången sedan 2018 sjunker villapriserna nu på årsbasis. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Våra mäklare får många frågor om bostädernas energiförbrukning och det finns en oro hos köpare för hur stigande elpriser ska påverka boendeekonomin. Även om Riksbanken fortsätter att höja räntan kommer elen framöver vara dyrare än räntan på lånen för många villaägare, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Bostadsrättspriserna i landet sjönk med 2 procent den senaste månaden. Störst var fallet i centrala Stockholm och Stor-Stockholm med en nedgång på 3 procent. I centrala Göteborg, Stor-Göteborg och centrala Malmö minskade priserna med 2 procent i augusti, medan de sjönk med 1 procent i Stor-Malmö. Det senaste året har bostadsrättspriserna sjunkit mest i Dalarna, med en nedgång på 15 procent. I 17 av 21 län visar bostadsrättspriserna nu en backande trend på årsbasis.

– Utvecklingen på bostadsmarknaden är spretig, priserna stiger på många platser även om det är en nedgång i landet som helhet. Samtidigt har vi inte ännu sett toppen av vare sig inflation, elpriser eller räntehöjningar, vilket troligen innebär att priserna kommer fortsätta ner en bit till, säger Marcus Svanberg.

Även villapriserna sjönk med 2 procent i augusti och visar på årsbasis en nedgång med 1 procent, något som inte skett sedan i oktober 2018. Den senaste månaden sjönk villapriserna mest i Stor-Stockholm, med en nedgång på 4 procent. I Stor-Malmö backade priserna med 3 procent och i Stor-Göteborg med 2 procent. I mer än hälften av Sveriges län har villapriserna nu minskat det senaste året.

– Köparna har redan ställt in sig på en lägre prisnivå, och många som planerar att sälja sin bostad behöver vänja sig vid tanken på att den inte är värd lika mycket som för några månader sedan. Men även om priserna i år sjunkit kraftigt från toppen är de alltjämt högre än innan pandemin, säger Marcus Svanberg.

Under året har fritidshuspriserna stigit med 4 procent, en markant långsammare ökningstakt än det prisrallyt som varit senaste åren. I Kronoberg har dock priserna stigit med 22 procent det senaste året, vilket är mest i landet.

Här har bostadspriserna ökat mest under året:

Bostadsrätter   Villor   Fritidshus  
1.Blekinge län +5% 1. Västernorrlands län +7% 1. Kronobergs län +22%
2. Norrbottens län +3% 2. Jämtlands län +5% 2. Jämtlands län +19%
3. Kronobergs län +1% 3. Värmlands län +4% 3. Hallands län +9%

Här har bostadspriserna minskat mest under året:

Bostadsrätter   Villor  
1. Dalarnas län -15% 1. Västmanlands län -5%
2. Västmanlands län -8% 2. Kronobergs län -4%
3. Östergötlands län -7% 2. Jönköpings län -4%

Tre tips – så kan du agera när räntorna stiger

1. Ta höjd för högre boendekostnader

Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntan på sikt uppgår till 4–5 procent. Vad skulle du behöva dra ner på om boendekostnaderna ökar? Din bank kan hjälpa till med beräkningarna.

2. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg
Om du vill minska din risk för högre ränteuppgång än väntat och ha mer förutsägbarhet för hushållsekonomin kan det vara läge att binda räntan.

3. Ansök om jämkning
Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolåntagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.

Tre tips – så sänker du elkostnaden och höjer värdet på din bostad:

  1. Behåll värmen i huset
    Upp till en tredjedel av husets energiförlust sker genom dörrar och fönster. Se över lister och isoleringar runt dörrar och fönster för att minimera värmeförluster. En ny ytterdörr kan dessutom både höja värdet på huset och öka skyddet mot inbrott.

    2. Byt energisystem
    Att byta eller förbättra bostadens uppvärmningssystem kan vara en lönsam investering som markant sänker hushållets elräkning. Gör en kalkyl över vad som ger den bästa helhetslösningen för din bostad.

3. Installera solceller
Solceller både höjer värdet på en bostad med i snitt 100 000 kronor och sänker elkostnaden. Från och med förra året kan du ansöka om skattereduktion i samband med installationen. En certifierad installatör hjälper dig att optimera vinkel och riktning på solcellerna.

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär på en orolig marknad

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt. Bostadspriserna har under det senaste året stigit kraftigt i stora delar av landet. Men så länge du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi.
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först.
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

FLER ARTIKLAR ATT LÄSA...